Negociatorii Parlamentului European (PE) si ai Consiliului Uniunii Europene nu au ajuns miercuri la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-sef european, functie pentru care candideaza si fostul procuror-sef al DNA Laura Codruta Kovesi, urmatoarea lor reuniune fiind prevazuta pentru data de 27 martie.
In cazul in care echipele de negociere ale Parlamentului European si Consiliului UE nu vor ajunge la un acord nici pe 27 martie, urmatoarele date prevazute pentru aceste negocieri sunt 4 aprilie si 10 aprilie.
La 8 martie, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, presedinte in exercitiu al Consiliului UE, scrisoarea oficiala prin care l-a anuntat ca Laura Codruta Kovesi este candidata Parlamentului European pentru functia de procuror-sef european si, de asemenea, i-a comunicat componenta echipei de negociere a legislativului comunitar in viitoarele discutii cu Consiliul.
In scrisoare, Antonio Tajani a mentionat ca, in conformitate cu reglementarile in vigoare, Parlamentul si Consiliul numesc de comun acord procurorul-sef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reinnoit, plecand de la o lista scurta de candidati calificati intocmita de comitetul de selectie al Biroului Procurorului Public European (EPPO). De asemenea, presedintele PE a amintit ca in urma audierii comune din comisiile PE pentru libertati civile si control bugetar de pe 26 februarie, Laura Codruta Kovesi i-a devansat prin numarul de voturi primite pe contracandidatii sai Jean-Francois Bohnert (Franta) si Andres Ritter (Germania).
"La intalnirea de pe 7 martie, Conferinta Presedintilor a decis ca doamna Laura Codruta Kovesi este candidata Parlamentului si a mandatat o echipa formata din trei negociatori (...) sa sustina aceasta pozitie in viitoarele discutii cu Consiliul privind numirea procurorului-sef european", se mai mentioneaza in scrisoare.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Codul Muncii
Cei trei eurodeputati mandatati sa negocieze cu Consiliul UE in acest dosar sunt britanicul Claude Moraes (grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor - S&D), presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a PE (LIBE), eurodeputata germana Ingeborg Grässle (grupul Partidului Popular European - PPE), presedinta Comisiei pentru control bugetar a PE (CONT), si eurodeputata olandeza Judith Sargentini (grupul Verzilor), vicepresedinta a LIBE.
Informatia a fost confirmata pentru AGERPRES de catre Iina Lietzen, ofiter de presa al PE.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri