Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) considera ca folosirea rapoartelor de tara in batalia politica este inadmisibila, potrivit unui comunicat al UNJR transmis luni.
"Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este un instrument agreat de Romania de la data aderarii la UE, instrument care, de-a lungul timpului, si-a dovedit utilitatea in sprijinirea reformei in sistemul judiciar, precum si in denuntarea oricaror forme de presiune asupra justitiei. Dincolo de acest aspect tehnic, MCV este si un barometru al modului in care respectarea de catre Romania a unor valori si standarde europene este perceputa la Bruxelles. Sub acest aspect, UNJR constata ca dupa cinci ani respectarea independentei justitiei de catre clasa politica din Romania este din nou pusa sub semnul indoielii. Acest lucru este de o gravitate exceptionala. Mult mai grav insa este modul in care clasa politica a inteles acest semnal. UNJR subliniaza inca o data ca este inadmisibila folosirea rapoartelor de tara in batalia politica", afirma UNJR, dupa analizarea continutului raportului de tara dat publicitatii pe 30 ianuarie, precum si dupa trecerea in revista a principalelor declaratii pe aceasta tema.
UNJR solicita ferm clasei politice sa trateze cu maxima responsabilitate problemele semnalate de raportul de tara, sa treaca peste "etapa declaratiilor sterile" la cea a actiunilor "concrete si eficiente".
Potrivit UNJR, fiecare institutie implicata are datoria de a face o analiza lucida a modului in care isi indeplineste prerogativele constitutionale si legale in respectarea si intarirea statului de drept si a independentei justitiei.
UNJR reaminteste tuturor actorilor politici ca respectarea independentei justitiei inseamna respectarea hotararilor judecatoresti, evitarea oricaror comentarii ce ar putea duce la stirbirea increderii publicului in justitie, asigurarea unui cadru care sa impiedice orice fel de presiuni, permiterea desfasurarii nestingherite a anchetelor penale.
"Niciun fel de imixtiune, niciun fel de presiune asupra independentei sistemului judiciar, a institutiilor acestuia sau a magistratilor care il compun nu este tolerabila si nu va fi tolerata. Mai mult, este datoria Executivului sa asigure mijloace logistice si materiale care sa permita o functionare eficienta a sistemului, iar a Legislativului sa ofere un cadru normativ coerent. In prezent suntem insa in situatia in care Codul de procedura civila intra in vigoare fara vreo pregatire prealabila, iar instantele sunt sufocate de sute de mii de cauze inutile, generate de legislatia ce contravine normelor europene", se mai arata in comunicatul semnat de presedintele UNJR, Natalia Roman.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<