Consiliul Uniunii Europene, cu sustinerea Comisiei Europene, a publicat 5 recomandari adresate Romaniei pentru perioada 2019 - 2020.
In lumina bilantului aprofundat realizat de Comisie si a acestei evaluari, Consiliul a examinat Programul national de reforma pentru 2019 si Programul de convergenta pentru 2019. Recomandarile Consiliului, formulate in temeiul articolului 6 din Regulamentul (UE) nr. 1176/2011, se reflecta in recomandarile 1, 2, 4 si 5 de mai jos. Politicile fiscal-bugetare mentionate in recomandarea 1 contribuie, printre altele, la corectarea dezechilibrelor legate de competitivitate si de pozitia externa.
Asadar, Consiliul UE recomanda ca, in perioada 2019-2020, Romania sa intreprinda actiuni astfel incat:
1. Sa asigure respectarea recomandarii Consiliului din XX iunie 2019 cu scopul de a corecta abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu. Sa asigure aplicarea integrala a cadrului fiscalbugetar. Sa consolideze respectarea obligatiilor fiscale si colectarea impozitelor.
2. Sa protejeze stabilitatea financiara si soliditatea sectorului bancar. Sa asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii si viabilitatea pe termen lung a fondurilor de pensii din cadrul celui de al doilea pilon.
3. Sa amelioreze calitatea si caracterul incluziv al educatiei, in special pentru romi si alte grupuri defavorizate. Sa asigure imbunatatirea competentelor, inclusiv a competentelor digitale, in special prin sporirea relevantei pe piata fortei de munca a educatiei si formarii profesionale si a invatamantului superior. Sa sporeasca acoperirea si calitatea serviciilor sociale si sa finalizeze reforma venitului minim de incluziune. Sa imbunatateasca functionarea dialogului social. Sa asigure stabilirea salariului minim pe baza unor criterii obiective, compatibile cu crearea de locuri de munca si cu competitivitatea. Sa imbunatateasca accesul la asistenta medicala si eficienta sectorului sanatatii din punctul de vedere al costurilor, inclusiv prin favorizarea tratamentului ambulatoriu.
4. Sa axeze politica economica in materie de investitii pe sectorul transporturilor, vizand in special sustenabilitatea acestuia, pe sectorul energetic cu emisii scazute de dioxid de carbon si pe eficienta energetica, pe infrastructura de mediu si pe inovare, tinand seama de disparitatile regionale. Sa imbunatateasca procesul de pregatire si stabilire a prioritatilor in ceea ce priveste proiectele mari si sa se accelereze punerea in aplicare a acestora. Sa imbunatateasca eficienta achizitiilor publice si sa asigure punerea in aplicare integrala si sustenabila a strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice.
5. Sa se asigure ca initiativele legislative nu submineaza securitatea juridica, prin imbunatatirea calitatii si a previzibilitatii procesului decizional, inclusiv prin consultari adecvate cu partile interesate, prin evaluari efective ale impactului si prin simplificarea procedurilor administrative. Sa consolideze guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat.
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Raportul de tara pentru Romania din 2019 a fost publicat la 27 februarie 2019. Acesta a evaluat progresele realizate de Romania in ceea ce priveste punerea in aplicare a recomandarilor specifice tarii adoptate de Consiliu la 13 iulie 2018, masurile adoptate pentru a da curs recomandarilor din anii anteriori, precum si progresele realizate in directia indeplinirii obiectivelor nationale din cadrul Strategiei Europa 2020.
De asemenea, raportul a inclus un bilant aprofundat efectuat in temeiul articolului 5 din Regulamentul (UE) nr. 1176/2011, ale carui rezultate au fost publicate tot la 27 februarie 20194 . In urma analizei sale, Comisia a concluzionat ca Romania se confrunta cu dezechilibre macroeconomice. In special, vulnerabilitatile sunt legate de scaderea competitivitatii prin costuri si de adancirea deficitului de cont curent in contextul unei politici fiscal-bugetare expansioniste si al unui mediu de afaceri imprevizibil. Initiativele legislative recente creeaza riscuri in ceea ce priveste functionarea sectorului financiar si pot dauna investitiilor private.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri