Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se vireaza cheltuielile de judecata pe recurs unui angajat, in cazul unei institutii publice?




Avem de-a face cu situatia unei institutii publice. Vom afla cu ajutorul specialistilor modul in care se procedeaza pentru virarea cheltuielilor de judecata pe recurs unui angajat, conform deciziilor definitive si irevocabile.

Raspunsul expertilor:

 Cheltuielile de judecata sunt acordate in conditiile art. 453 din Codul de procedura civila de catre instanta de judecata si reprezinta o obligatie de plata pentru institutia publica stabilite prin hotararea instantei de judecata definitiva si irevocabila care reprezinta titlu executoriu in sensul Codului de procedura civila, devenind astfel incidente prevederile OG 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii, aprobata cu modificari si completari prin Legea 288/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, conform prevederilor art. 1 din actul normativ mentionat, creantele stabilite prin titluri executorii in sarcina institutiilor publice se achita din sumele aprobate prin bugetele acestora, de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva.

Daca executarea creantei stabilite prin titluri executorii nu incepe sau continua din cauza lipsei de fonduri, institutia debitoare este obligata ca, in termen de 6 luni, sa faca demersurile necesare pentru a-si indeplini obligatia de plata. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somatia de plata comunicata de organul competent de executare, la cererea creditorului (art.2 din acelasi act normativ).

Este important de retinut ca, in concordanta cu prevederile art. 5 din OG 22/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea 288/2002, cu modificarile si completarile ulterioare creditorul si debitorul, in speta institutia publica obligata la plata cheltuielilor de judecata, pot conveni asupra altui termen decat cel prevazut la art. 2, precum si asupra unor alte conditii de indeplinire a oricaror obligatii stabilite prin titlul executoriu.

 Insa, in cazul in care institutiile publice nu isi indeplinesc obligatia de plata in termenul prevazut la art. 2, creditorul va putea solicita efectuarea executarii silite potrivit Codului de procedura civila si/sau potrivit altor dispozitii legale aplicabile in materie (art. 3 din actul nromativ mentionat).


Aceasta analiza a fost realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 20 August 2014
Votati articolul "Cum se vireaza cheltuielile de judecata pe recurs unui angajat, in cazul unei institutii publice?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI