Avem de-a face cu situatia unei institutii publice. Vom afla cu ajutorul specialistilor modul in care se procedeaza pentru virarea cheltuielilor de judecata pe recurs unui angajat, conform deciziilor definitive si irevocabile.
Raspunsul expertilor:
Cheltuielile de judecata sunt acordate in conditiile art. 453 din Codul de procedura civila de catre instanta de judecata si reprezinta o obligatie de plata pentru institutia publica stabilite prin hotararea instantei de judecata definitiva si irevocabila care reprezinta titlu executoriu in sensul Codului de procedura civila, devenind astfel incidente prevederile OG 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii, aprobata cu modificari si completari prin Legea 288/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, conform prevederilor art. 1 din actul normativ mentionat, creantele stabilite prin titluri executorii in sarcina institutiilor publice se achita din sumele aprobate prin bugetele acestora, de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva.
Daca executarea creantei stabilite prin titluri executorii nu incepe sau continua din cauza lipsei de fonduri, institutia debitoare este obligata ca, in termen de 6 luni, sa faca demersurile necesare pentru a-si indeplini obligatia de plata. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somatia de plata comunicata de organul competent de executare, la cererea creditorului (art.2 din acelasi act normativ).
Este important de retinut ca, in concordanta cu prevederile art. 5 din OG 22/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea 288/2002, cu modificarile si completarile ulterioare creditorul si debitorul, in speta institutia publica obligata la plata cheltuielilor de judecata, pot conveni asupra altui termen decat cel prevazut la art. 2, precum si asupra unor alte conditii de indeplinire a oricaror obligatii stabilite prin titlul executoriu.
Insa, in cazul in care institutiile publice nu isi indeplinesc obligatia de plata in termenul prevazut la art. 2, creditorul va putea solicita efectuarea executarii silite potrivit Codului de procedura civila si/sau potrivit altor dispozitii legale aplicabile in materie (art. 3 din actul nromativ mentionat).
Aceasta analiza a fost realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<