Legea 178/1934 a fost abrogata prin art. 230 lit. e din Legea nr. 71/2011.
Intrebare. Care sunt drepturile consignatarului?
Consignatarul are dreptul la remunera tie, la acoperirea cheltuielilor de conservare si vanzare a bunurilor si de executare a contractului, precum si un drept de retentie, numai daca s-a stipulat în contract, asupra bunurilor primite în consignatie si asupra sumelor de bani cuvenite consignantului pentru creantele sale asupra acestuia (art. 2062 Cod civil).
Intrebare. Cum se stabileste remuneratia consignatarului?
Remuneratia se stabileste prin contract sau, în lipsa, ca diferenta între pretul stabilit de consignant si pretul efectiv al vanzarii. Daca vanzarea s-a facut la pretul curent si partile nu convin asupra remuneratiei, instanta va hotarî tinand seama de dificultatea vanzarii, diligentele consignatarului si remuneratiile practicate pe piata relevanta pentru operatiuni similare.
Intrebare. Cum se face vanzarea?
Vanzarea se face la pretul stabilit de parti sau la pretul curent de pe piata relevanta.
Vanzarea pe credit se poate face numai cu acordul consignatului si termenul de plata nu poate fi mai mare de 90 de zile, amanarea platii putand fi acordata exclusiv pe cambii acceptate sau bilet la ordin, conform art. 2061 Cod civil.
Consignatarul este solidar raspunzator cu cumparatorul pentru plata pretului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<