Legea 178/1934 a fost abrogata prin art. 230 lit. e din Legea nr. 71/2011.
Intrebare. Care sunt drepturile consignatarului?
Consignatarul are dreptul la remunera tie, la acoperirea cheltuielilor de conservare si vanzare a bunurilor si de executare a contractului, precum si un drept de retentie, numai daca s-a stipulat în contract, asupra bunurilor primite în consignatie si asupra sumelor de bani cuvenite consignantului pentru creantele sale asupra acestuia (art. 2062 Cod civil).
Intrebare. Cum se stabileste remuneratia consignatarului?
Remuneratia se stabileste prin contract sau, în lipsa, ca diferenta între pretul stabilit de consignant si pretul efectiv al vanzarii. Daca vanzarea s-a facut la pretul curent si partile nu convin asupra remuneratiei, instanta va hotarî tinand seama de dificultatea vanzarii, diligentele consignatarului si remuneratiile practicate pe piata relevanta pentru operatiuni similare.
Intrebare. Cum se face vanzarea?
Vanzarea se face la pretul stabilit de parti sau la pretul curent de pe piata relevanta.
Vanzarea pe credit se poate face numai cu acordul consignatului si termenul de plata nu poate fi mai mare de 90 de zile, amanarea platii putand fi acordata exclusiv pe cambii acceptate sau bilet la ordin, conform art. 2061 Cod civil.
Consignatarul este solidar raspunzator cu cumparatorul pentru plata pretului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<