Legea 178/1934 a fost abrogata prin art. 230 lit. e din Legea nr. 71/2011.
Intrebare. Care sunt drepturile consignatarului?
Consignatarul are dreptul la remunera tie, la acoperirea cheltuielilor de conservare si vanzare a bunurilor si de executare a contractului, precum si un drept de retentie, numai daca s-a stipulat în contract, asupra bunurilor primite în consignatie si asupra sumelor de bani cuvenite consignantului pentru creantele sale asupra acestuia (art. 2062 Cod civil).
Intrebare. Cum se stabileste remuneratia consignatarului?
Remuneratia se stabileste prin contract sau, în lipsa, ca diferenta între pretul stabilit de consignant si pretul efectiv al vanzarii. Daca vanzarea s-a facut la pretul curent si partile nu convin asupra remuneratiei, instanta va hotarî tinand seama de dificultatea vanzarii, diligentele consignatarului si remuneratiile practicate pe piata relevanta pentru operatiuni similare.
Intrebare. Cum se face vanzarea?
Vanzarea se face la pretul stabilit de parti sau la pretul curent de pe piata relevanta.
Vanzarea pe credit se poate face numai cu acordul consignatului si termenul de plata nu poate fi mai mare de 90 de zile, amanarea platii putand fi acordata exclusiv pe cambii acceptate sau bilet la ordin, conform art. 2061 Cod civil.
Consignatarul este solidar raspunzator cu cumparatorul pentru plata pretului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<