Exista situatii in care partile incheie concomitent doua contracte: unul public, aparent, si altul secret, care corespunde vointei reale a partilor si care poate anihila in totalitate sau doar in parte contractul public. Aceasta operatiune juridica poarta numele de simulatie si se foloseste, in special, in acele cazuri de vanzare-cumparare care mascheaza, de fapt, o donatie.
Contractul secret produce efecte numai intre parti si, daca din natura contractului ori din stipulatia partilor nu rezulta contrariul, intre succesorii lor universali sau cu titlu universal. Cu toate acestea, contractul secret nu produce efecte nici intre parti daca nu indeplineste conditiile de fond cerute de lege pentru incheierea sa valabila.
Afla mai multe detalii din Ghidul "Enciclopedia Juridica" de AICI ...click pentru detalii si comenzi<<
Contractul secret nu poate fi invocat de parti, de catre succesorii lor universali, cu titlu universal sau cu titlu particular si nici de catre creditorii instrainatorului aparent impotriva tertilor care, intemeindu-se cu buna-credinta pe contractul public, au dobandit drepturi de la achizitorul aparent. Tertii pot invoca insa, impotriva partilor, existenta contractului secret, atunci cand acesta le vatama drepturile.
Existenta contractului secret nu poate fi opusa de parti creditorilor dobanditorului aparent care, cu buna-credinta, au notat inceperea urmaririi silite in cartea funciara sau au obtinut sechestru asupra bunurilor care au facut obiectul simulatiei.
Intr-un eventual conflict intre creditorii instrainatorului aparent si creditorii dobanditorului aparent, sunt preferati cei dintai, in cazul in care creanta lor este anterioara contractului secret.
Dovada simulatiei poate fi facuta de parti, terti sau de creditori cu orice mijloc de proba.
Situatie concreta. Printr-un contract secret, partile au incheiat o vanzare, insa in realitate este o donatie, cumparatorul fictiv neachitand pretul stipulat in contract.
Cumparatorul este si unul dintre succesorii vanzatorului aparent. Contractul s-a incheiat inainte de intrarea in vigoare a Codului civil. In cazul in care ceilalti succesori rezervatari doresc sa desfiinteze contractul aparent deoarece le afecteaza rezerva succesorala, trebuie sa tina cont de dispozitiile Codului civil actual?
Solutie:
Conform art. 109 din Legea nr. 71/2011, dispozitiile art. 1289-1294 Cod civil privind simulatia se aplica numai in cazul in care contractul secret este incheiat dupa intrarea in vigoare a Codului civil actual. Totusi, in speta de fata consideram ca se poate solicita reductiunea liberalitatilor excesive care afecteaza rezerva succesorala, in masura in care contractul aparent se demonstreaza a fi o donatie deghizata.
Afla mai multe detalii din Ghidul "Enciclopedia Juridica" de AICI ...click pentru detalii si comenzi<<