Concediul medical se acorda in conditii clar definite de lege, atunci cand este indeplinita conditia stagiului minim de cotizare. Acelasi lucru este valabil si in cazul celor care lucreaza pentru doi sau mai multi angajatori.
Ce se intampla insa atunci cand angajatul are nevoie de concediu medical, insa nu are stagiul minim de cotizare la unul dintre angajatori? Vezi raspunsul expertului
PortalCodulMuncii.ro in randurile de mai jos.
Situatie:
Am o salariata care este angajata din data de 12.10.2023, timp munca partial 1h/zi. In paralel cu acest CIM, la data angajarii la noi, mai avea alte doua CIM active, pe care le are si in prezent. In luna decembrie aduce CM initial, cod 01. La firma noastra nu are stagiu de 6 luni pentru a-i plati concediul medical. Cum calculez acest CM? Care este baza de calcul?
Raspuns:
Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevad in art. 58:
Art. 58 (1) Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la Art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator la care este indeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni, precum si pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare. In aceste cazuri, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
Astfel, salariata nu are dreptul la concediu medical la angajatorul la care nu indeplineste conditia stagiului de cotizare deoarece conditia stagiului de cotizare trebuie sa fie indeplinita la toti angajatorii la care cumuleaza pentru a beneficia de concediu medicale la fiecare.
La angajatorul la care nu este indeplinita conditia stagiului de cotizare, salariata nu are dreptul la concediu medical si indemnizatie cod 01, dar se afla in incapacitate temporara de munca. De aceea, ea va fi pontata absent motivat in baza unei copii a certificatului medical, iar in declaratia 112 cu ore suspendate.
In consecinta, nu calculati concediu medical.
Raspuns oferit in ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.