(1) Cel care a posedat un bun cel putin un an poate solicita instantei de judecata prevenirea ori inlaturarea oricarei tulburari a posesiei sale sau, dupa caz, restituirea bunului. De asemenea, posesorul este indreptatit sa pretinda despagubiri pentru prejudiciile cauzate.
(2) Exercitiul actiunilor posesorii este recunoscut si detentorului precar.
Jurisprudenta
In speta, Curtea de Apel a admis recursul reclamantului, a casat decizia tribunalului, iar pe fond a admis actiunea, paratul fiind obligat sa lase reclamantului in deplina posesie si pasnica folosinta suprafata de 400 mp. teren identificat prin schita de plan din raportul de expertiza topografica.
Art. 674 Cod procedura civila reglementeaza procedura, derogatorie de la dreptul comun, pentru cererile privitoare la posesiune, cu scopul de a ocroti o stare de fapt. Exercitarea actiunii posesorii, nu este conditionata de existenta unui titlu pentru protectia posesiunii, fiind suficient a fi intrunite conditiile prevazute de art. 674 Cod procedura civila si anume: sa nu fi trecut un an de la tulburare sau deposedare, iar reclamantul sa dovedeasca ca inainte de aceasta data, a posedat cel putin un an, in conditiile cerute de art. 1846-1847 Cod civil.
Daca deposedarea sau tulburarea s-a facut prin violenta, cel ce formuleaza actiunea in justitie, trebuie sa dovedeasca numai prima din conditiile mentionate.
De cele mai multe ori, posesorul este chiar proprietarul bunului, insa in unele cazuri el poate exercita posesia cu un alt titlu. Cererea posesorie, poate fi folosita chiar si impotriva persoanei care se considera proprietar, deoarece in cadrul cererii posesorii nu se pune in discutie titlul de proprietate.
In speta. Tribunalul ca instanta de apel a conferit eficienta, in cadrul actiunii posesorii, titlului de proprietate al reclamantului, depasind astfel cadrul aparentei de drept a posesiunii, fara ca partile pe calea modificarii actiunii principale sau a cererii reconventionale sa se fi invoit a discuta problema proprietatii.
(Stefan Crisu, Elena Denisa Crisu: “Repertoriu de practica si literatura judiciara 1997-2000”; Curtea de Apel Ploiesti, decizia civila nr. 317/9 februarie 1998)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<