Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis acordarea de despagubiri in cauza Jivan vs. Romania. Statul a incalcat dreptul la viata privata si de familie.
Ioan Jivan a solicitat autoritatilor romane incadrarea in grad de handicap grav, lucru care ii conferea acestuia dreptul la un asistent personal. Conform legilor in vigoare, persoana care indeplineste rolul de asistent personal poate avea contract individual de munca prin care se stabileste un salariu conform Legii nr. 153/2017. Aceasta mai beneficiaza si de alte avantaje precum concediul de odihna si transportul gratuit.
Barbatul a inceput procedurile necesare obtinerii acestei incadrari in 2017 si a murit in 2020 fara sa vada vreun ajutor concret de la stat. Institutiile l-au controlat de patru ori, i-au oferit incadrarea in grad de handicap mediu fara asistent personal si i-au spus, totusi, ca nu trebuie sa revina periodic la control. Fiul barbatului a insistat ca tatal sau sa obtina drepturile cuvenite si a atacat certificatul in instanta. Tribunalul a dispus incadrarea in grad de handicap grav cu asistent in 2019, dar autoritatile judetene din Bihor au facut recurs si au obtinut la Curtea de Apel pastrarea gradului de handicap initial.
Ramas fara ajutor specializat si cantarind doar 40 de kg, batranul a decis sa asculte sfaturile unui avocat si ale fiului sau. A mers la CEDO pentru dreptate prin aparatorul sau. Din pacate, a decedat in 2020 si n-a mai apucat sa vada decizia magistratilor.
Judecatorii de la Strasbourg au analizat datele cazului si au hotarat ca institutiile si autoritatile statului roman prin intermediul reprezentantilor lor teritoriali nu l-au ajutat pe Ioan Jivan cum ar fi trebuit. Ei arata in decizie ca procedurile au fost ingreunate fara niciun motiv si nu s-a luat in calcul starea vadit slabita a barbatului. Mai mult, inspectorii nici n-au apreciat corect capacitatea sa de a se ingriji corespunzator.
Guvernul Romaniei s-a aparat la CEDO si a aratat ca nu era nevoie sa se ajunga aici, intrucat "nu s-au epuizat toate caile de atac disponibile la nivel national".
Pentru ca Ioan Jivan a decedat, fiul sau l-a reprezentat in fata CEDO. Acesta a solicitat 50.000 de euro drept daune morale si alti 530 de euro reprezentand sume pe care tatal sau nu i-a incasat pentru ca nu a fost incadrat in gradul de handicap corespunzator.
CEDO a stabilit ca va primi doar 8.300 euro drept daune morale (plus toate taxele aferente) de la statul roman in termen de maximum trei luni pentru ca a fost incalcata art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Acesta stabileste urmatoarele:
"Dreptul la respectarea vietii private si de familie
1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.
2. Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura care, intr-o societate democratica, este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora."
Daca statul roman nu va plati cei 8.300 de euro in urmatoarele 3 luni, CEDO a stabilit ca se va aplica dobanda egala cu cea stabilita de BCE pentru imprumuturi plus 3% peste.