La scurt timp dupa ce Administratia Prezidentiala din Ucraina a publicat un mesaj prin care spunea ca Romania "a ocupat Bucovina de Nord", ambasadorul acestora la Bucuresti a spus ca totul a fost o greseala si ca declaratia sefului statului lor a fost "tradusa gresit in engleza".
"E de inteles ca putini oameni in Romania au vazut declaratia presedintelui ucrainean in original, adica in limba ucraineana, ci au luat traducerea in engleza, unde fraza originala 'Bucovina de Nord a fost luata de romani' a fost tradusa ca "Northern Bucovina was occupied by Romanians" ("Bucovina de Nord a fost ocupata de romani - n.r.). Sigur, este vorba de traducerea oficiala, dar care totusi ramane doar o traducere si nu schimba textul original", scrie diplomatul pe Facebook.
Potrivit acestuia, "contextul istoric la finalul anului 1918, dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar si miscarile nationale in fostele provincii ale acestuia au creat situatia cand aceste provincii istorice nu mai aveau suveranitatea recunoscuta international, deci preluarea lor de alte state vecine nu poate fi considerata 'ocupatia'".
Ambasadorul sustine ca presedintele Zelenski "s-a referit la cunoscutele evenimente istorice din 1918-1919 cu un singur scop, de a demonstra necesitatea unitatii nationale pentru consolidarea statului ucrainean, care a ratat la acea perioada sansa la suveranitate si independenta, dar si acum isi continua lupta impotriva agresiunii rusesti".
"Regret cu sinceritate aceasta situatie neplacuta, dar care pana la urma e drept rezultatul unei traduceri incorecte si unor interpretari nefondate. Raman convins ca Romania si Ucraina trebuie sa-si aprofundeze colaborarea pentru stabilitatea si prosperitatea atat a tarilor noastre, cat si a regiunii intregi, iar comunicarea mai stransa si evitarea unor interpretari si concluzii fara justificarea lor adecvata ne vor sustine eforturile diplomatice", mai afirma Bankov.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
250 Modele Fise de Post
Greselile au fost corectate.
Bucovina de Nord este denumirea partii de nord a provinciei istorice Bucovina care se afla in prezent pe teritoriul regiunii Cernauti din Ucraina. Pina in 1774 a facut parte din Principatul Moldovei, dupa care a intrat in componenta Imperiului Habsburgic, iar la 28 noiembrie 1918, dupa prabusirea Imperiului Austro-Ungar, Congresul General al Bucovinei a votat Unirea Bucovinei cu Romania. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, in 28 iunie 1940, Bucovina de Nord a fost anexata de URSS, din care a facut parte pana la destramarea acesteia, in 1991, cand a ramas in cadrul Ucrainei.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri