Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) va dispune un sistem informatic national integrat de evidenta a creantelor provenite din infractiuni in valoare de aproximativ 850.000 de franci elvetieni.
Ministerul Justitiei impreuna cu Ambasada Confederatiei Elvetiei la Bucuresti au lansat vineri, 4 noiembrie 2016, proiectul "Sprijin pentru indeplinirea obiectivelor Strategiei Nationale Anticoruptie prin cresterea gradului de recuperare a produselor infractiunilor".
La eveniment au participat domnul Adrian BABOI-STROE, Secretar de stat in Ministerul Justitiei, Excelenta Sa, domnul Urs HERREN, ambasadorul Confederatiei Elvetiei in România, domnul Cornel - Virgiliu CaLINESCU, DirectorGeneral al Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), precum si expertii desemnati de partenerul de proiect, Institutul Basel, doamna Claire DAAMS si domnul Pedro PEREIRA GOMEZ.
Obiectivul acestui proiect il reprezinta crearea, in cadrul Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), a sistemului informatic national integrat de evidenta a creantelor provenite din infractiuni, sub forma unei baze de date care sa reflecte activitatea institutiilor competente in fiecare faza a procesului de recuperare si valorificare a creantelor, prin includerea de informatii referitoare la bunurile cu privire la care s-au dispus masuri de catre organele de urmarire penala, instantele de judecata si organele de executare si valorificare a bunurilor. Sistemul informatic va avea o valoare de aproximativ 850.000 de franci elvetieni.
In cadrul interventiei sale, Secretarul de stat Adrian BABOI-STROE a declarat: „Am adus cu succes la indeplinire cel de-al doilea obiectiv asumat de catre Prim-Ministrul României in actualul program de guvernare, si anume operationalizarea ANABI. Acest obiectiv este corelat in mod direct cu SNA in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. Agentia va fi pe deplin operationala pâna la sfârsitul acestui an, iar rolul acesteia este unul esential in recuperarea produsului infractional si astfel, in returnarea banilor la bugetul de stat. Multumesc partenerilor elvetieni pentru sprijinul acordat dezvoltarii capacitatii operationale a ANABI."
La rândul sau, Excelenta Sa domnul Urs HERREN, ambasadorul Confederatiei Elvetiene in România a declarat: „De multa vreme, Elvetia sustine programe de cooperare de succes in România, mai ales in domeniul justitiei si securitatii. In acest caz avem privilegiul sa sustinem un parteneriat dintre o institutie elvetiana cu o vasta experienta in domeniu si nou creata ANABI. Personal sunt in situatia foarte fericita de a putea afirma ca România continua sa fie un partener serios, sigur si de incredere".
Evenimentul, ce s-a desfasurat la sediul Ministerului Justitiei in prezenta reprezentantilor mass media si ai institutiilor relevante pentru proiect, a trecut in revista obiectivele si importanta acestui proiect, rezultatele urmarite si rolul partenerilor elvetieni.
Proiectul beneficiaza de finantare in cadrul Programului de Cooperare elvetiano-român pentru reducerea disparitatilor economice si sociale din cadrul Europei extinse si este implementat in partneriat cu Institutul Basel pentru Guvernare din Elvetia. Proiectul beneficiaza de un buget de 866.021,10 CHF (dintre care 85% - 736.117,94 CHF contributia Guvernului Elvetian si 15% - 129,903,16 CHF co-finantarea asigurata de catre Ministerul Justitiei).
Principalele activitati ce vor fi derulate in cadrul proiectului sunt:
Elaborarea unui raport care sa prezinte modele de instrumente IT referitoare la recuperarea creantelor si administrarea bunurilor indisponibilizate, modulele pe care trebuie sa le cuprinda acestea, functiile cheie etc. ;
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Sursa: Ministerul Justitiei
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri