O initiativa legislativa urmareste ca termenul de intrare in vigoare a masurii prin care apelurile si recursurile se judeca de completuri de 3 sa fie amanat. Motivul principal este cel al lipsei de judecatori.
Legea nr. 207/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 a modificat, printre altele, art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004. Asadar, apelurile si recursurile ar fi trebuit judecate de catre completuri de 3 judecatori, in loc de 2. CSM a atras atentia Guvernului ca aceasta masura pusa in practica inseamna o "dublare a volumului de munca de la nivelul tribunalelor si al curtilor de apel, in conditiile in care numarul judecatorilor este infim, raport la numarul dosarelor existente pe rolul instantelor".
In consecinta, Guvernul a decis sa proroge aplicarea masurii cu 1 an. Din nefericire, situatia personalului din instante continua sa fie suficient de precara la capitolul numere. Pentru ca acest lucru a fost identificat de o serie de parlamentari si asociatii ale magistratilor, s-a pornit un proiect de lege prin care ppelurile si recursurile sa se judece in continuare de completuri de 2 judecatori.
"Avand in vedere ca problemele privind insuficienta personalului instantelor judecatoresti nu au fost inca rezolvate, este imperios ca termenul stabilit initial pentru intrarea in vigoare a dispozitiilor sa fie amanat cu inca 1 an", arata initiatorii Pl-x nr. 619/2019 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.7 din 19 februarie 2019 privind unele masuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a Institutul National al Magistraturii, stagiul si examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
In plus, se face referire si la impactul Legii nr. 242/2018 care a modificat Statutul judecatorilor si procurorilor. Si in acest caz se doreste o amanare de 1 an pentru intrarea in vigoare a prevederilor.
"Scopul propunerii legislative consta in remedierea situatiilor de criza mentionate, generate de solutii legislative cuprinse in actele normative pe care urmeaza sa le modifice. In situatia in care ar fi mentinute in forma initiala, este iminenta aparitia, pe termen scurt si mediu, a unei functionari defectuoase a instantelor judecatoresti si a parchetelor", spun parlamentarii.
Sustinatorii acestui proiect de lege sunt: Anastase Roberta Alma, Andronache Gabriel, Ardelean Ben-Oni, Bica Danut, Boroianu Aurel-Robert, Bumb Sorin-Ioan, Cupsa Ioan, Dobrovie Matei-Adrian, Gudu Vasile, Hutuca Bogdan-Iulian, Neagu Nicolae, Oros Nechita-Adrian, Palar Ionel, Predoiu Marian-Catalin, Racuci Claudiu-Vasile, Sighiartau Robert-Ionatan, Sitterli Ovidiu-Ioan, Stamatian Vasile-Florin, Traila Cristina, Vilceanu Dan, Bulacu Romulus, Cadariu Constantin-Daniel, Caracota Iancu, Cazan Mircea-Vasile, Citu Florin-Vasile, Fenechiu Catalin-Daniel, Filipescu Raducu-George, Harau Eleonora-Carmen, Scantei Laura-Iuliana, Soptica Costel.
In acest sens, sunt propuse urmatoarele modificari:
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Actul a fost introdus pentru dezbatere la Camera Deputatilor, asadar Senatul va fi for decizional.
Procedura de urgenta a fost solicitata, insa nu a fost aprobata.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri