Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, va avea luni, 16 ianuarie 2012, la Bruxelles, o serie de intalniri de lucru cu Cecilia Malmström, comisar european pentru Afaceri Interne, Viviane Reding, vicepresedintele Comisiei Europene, comisar european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie si cu Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, coordonatorul delegat din partea Presedintelui Comisiei Europene, José Barroso, pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) dintre Romania si Comisia Europeana.
Agenda intalnirilor va consta in evolutiile din cadrul MCV, agenda Consiliului European pentru Justitie si Afaceri Interne, precum si impactul evolutiilor economice asupra Justitiei in general.
"Mecanismul de Cooperare si Verificare a ajuns la o anumita maturitate data de stadiul avansat al reformelor. Eu cred ca orice observator de buna credinta poate constata realizarea unor obiective complexe pentru orice stat membru, intr-un context economic dificil. Noul Cod civil, legile privind promovarea la ICCJ si raspunderea disciplinara, studiile de impact care ne ajuta sa pregatim implementarea celorlalte Coduri, proiectul Legii personalului de specialitate in instante sunt numai cateva dintre aceste obiective. Ceea ce au realizat Guvernul si Parlamentul in ultimii trei, patru ani pentru reforma Justitiei este fara precedent la noi in tara, dar si la nivel european. Cate tari au adoptat in doar cativa ani patru Coduri, legile de punere in aplicare, reforma promovarii la Instanta Suprema, reforma sistemului disciplinar, etc.? Cate tari au luat, in numai cativa ani, masurile transante pe care Romania le-a luat pentru a combate coruptia si crima organizata, facand abstractie de interesele si apartenenta politica a celor cercetati, acuzati si condamnati? Iata numai cateva argumente pentru care consideram ca evaluarile din cadrul MCV trebuie sa fie facute, ca si pana acum, cu obiectivitate. Iata numai cateva argumente pentru care, personal, ca ministru, voi respinge orice folosire a MCV ca un pretext pentru a afecta interesele Romaniei in terte dosare, cum ar fi aderarea la Spatiul Schengen. Aceste chestiuni, precum si alte detalii tehnice, vor face obiectul discutiilor de la Bruxelles", a declarat Catalin Predoiu, ministrul Justitiei.
Delegatia care il va asista pe ministrul Justitiei in cadrul intalnirilor va fi compusa din secretarul de stat Lidia Barac, ambasadorul Mihnea Motoc si Anca Stoica, director al Directiei Afaceri Europene din cadrul Ministerului Justitiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<