Analizam in randurile urmatoare situatia unui angajat care nu a inregistrat venituri in ultimele 6 luni.
Tinand cont de aceste aspecte, totusi, el indeplineste stagiul de cotizare. La momentul acordarii concediului medical, angajatul nu a inregistrat venituri in ultimele 6 luni. Cum se procedeaza pentru a-i acorda concediu medical?
Cu ajutorul specialistilor vom stabili care va fi indemnizatia de incapacitate temporara de munca?
Precizam de la bun inceput faptul ca stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. In intelesul acestei norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Atentie la faptul ca baza de calcul a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca se determina potrivit art. 10 alin. (1) din OUG 58/2010
ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Asadar, este posibila situatia in care un salariat sa aiba stagiul de cotizare necesar dar acesta sa nu fie realizat in ultimile 6 luni anteriore lunii in care se acorda concediul medical.
Salariatul are dreptul la concediu medical iar indemnizatia de incapacitate temporara de munca este de 0 lei.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro