Dupa cum bine stim, Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Atunci cand un salariat nu poate efectua toate zilele de concediu din 2013 pana la sfarsitul anului 2014, ce se intampla cu aceste zile? Le pierde sau se vor compensa in bani la incetarea contractului de munca? In cazul in care se compenseaza in bani, aceasta datorie a angajatorului se prescrie dupa 3 ani daca nu inceteaza contractul de munca al salariatului?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Codul Muncii spune clar faptul ca se efectueaza in fiecare an concediul de odihna. Este un drept asupra caruia nu poate interveni cesiunea. Orice neregula in aceasta privinta poate declansa producerea unui litigiu de munca .
Prin exceptie, asadar exceptia este ca este permisa efectuarea concediului in anul urmator in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
In acest sens, mentionam cu titlu de exemplu ca astfel de situatii ar putea fi:
a) cand angajatul este in concediu pentru incapacitate temporara de munca si din documentele medicale justificative rezulta ca acesta s-ar prelungi si pe perioada concediului de odihna;
b) angajata efectueaza concediul de maternitate anterior efectuarii concediului de odina;
c) angajatul in cauza poate fi trimis de catre angajator la cursuri de formare profesionala;
c) activitatea angajatului in perioada respectiva necesita prezenta sa la locul de munca, etc.
In mod clar, programarea concediului de odihna poate fi modificata de conducerea unitatii, daca salariatul solicita acest lucru.
Asadar, angajatorul este obligat sa acorde salariatilor concediul de odihna in natura, anual. Asadar, pentru a-si realiza finalitatea, el trebuie sa fie efectuat, de regula, in acelasi an pentru care se acorda.
Numai in cazurile expres prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil, concediul se acorda in anul urmator, trebuind efectuat integral pana la sfarsitul acestui an.
Avand in vedere necesitatea refacerii fortei de munca prin intermediul concediului de odihna, compensarea in bani a acestuia este permisa doar intr-o singura ipoteza: cand contractul individual de munca inceteaza inainte de efectuarea concediului.
Asadar, in situatii de exceptie concediul de odihna se acorda pana la sfarsitul anului urmator. Dupa cum dreptul la concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor, zilele de concediu de odihna neefectuate in anul 2013 vor fi efectuate in anul 2014 sau la revenirea salariatului din situatia care nu i-a permis efectuarea concediului de odihna.
Acordarea concediului de odihna este un drept garantat tuturor salariatilor si nu este de conceput cesiunea, renuntarea sau limitarile acestuia. Daca intervin astfel de situatii, un asemenea act va fi lovit de nulitate in temeiul art. 38 din Codul muncii.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro