
Ministerul Muncii pregateste reguli noi pentru ajutorul social. Una dintre noutati este introducerea programului "A doua sansa".
Ministerul Muncii, condus de Raluca Turcan, incearca acum sa stimuleze intrarea in campul celor angajati a romanilor care primesc ajutor social sau, asa cum el este cunoscut din punct de vedere legal, venitul minim garantat.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta care va modifica Legea nr. 416 din 2001 elimina, in primul rand, o majorare a ajutorului social de 15% pentru familiile si persoanele singure cu venituri nete lunare pana la nivelul venitului minim garantat in cazul in care cel putin un membru al familiei lucreaza cu forme legale. In prezent, venitul minim garantat are o valoare platibila cuprinsa intre 194 si 330 lei.
La art. 6 din Legea nr. 416 se precizeaza ca "familiile si persoanele singure cu venituri nete lunare pana la nivelul venitului minim garantat beneficiaza de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, in cazul in care cel putin un membru al familiei face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca". Aceasta prevedere nu se va mai aplica, odata ce Ordonanta Ralucai Turcan va fi adoptata de Guvernul Citu.
In al doilea rand, vestea buna este ca in sfarsit se reglementeaza
cumularea ajutorului social cu salariul despre care E-juridic deja v-a informat.
In al treilea rand, ajutorul social (venitul minim garantat) se plateste conform Legii nr. 416 din si are urmatoarele niveluri:
- 0,283 ISR pentru persoana singura;
- 0,510 ISR pentru familiile formate din 2 persoane;
- 0,714 ISR pentru familiile formate din 3 persoane;
- 0,884 ISR pentru familiile formate din 4 persoane;
- 1,054 ISR pentru familiile formate din 5 persoane;
- cate 0,073 ISR pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane.
ISR are o valoare de 500 lei si un cuantum minim platibil de 10 lei. Nu a mai fost actualizat din 2014.
Vezi
AICI cat primesti, in functie de categoria la care te incadrezi.
Important! Legea nr. 416 din 2001 privind venitul minim garantat (ajutorul social) va fi abrogata in martie 2022 si va fi inlocuita de Legea nr. 196/2016.
Ajutorul social si promovarea angajarii
In al patrulea rand, persoanele apte de munca beneficiare de ajutor social vor fi obligate sa se prezinte la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din 6 in 6 luni ori de cate ori sunt solicitati de acesta, pentru stimularea angajarii. Neprezentarea se va asimila refuzului unui loc de munca si va conduce la incetarea ajutorului social si posibilitatea depunerii unei noi solicitari dupa 12 luni.
Se reglementeaza incetarea dreptului la ajutorul social dupa finalizarea celor 6 luni sau daca raportul de munca inceteaza dupa aceasta perioada.
Persoanele apte de munca care beneficiaza de ajutor social vor trebui sa se inscrie in programul educational de tip "A doua sansa", la recomandarea agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele scolare.
Refuzul de participare va conduce la incetarea ajutorului social si interzicerea solicitarii unui nou drept pentru o perioada de 12 luni, ca si in cazul refuzului unui loc de munca. Practic, a doua sansa este refuzata.
In momentul de fata, regulile noi pentru ajutorul social de mai sus nu se aplica. OUG trebuie adoptat de guvern si publicat in Monitorul Oficial. Revenim cu actualizari!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate ce isi desfasoara activitatea sub codul CAEN 4941 Transporturi rutiere de marfuri doreste sa angajeze un cetatean din Republica Moldova cu functia sofer autocamion a cod COR 833201. Cetateanul moldovean detine un permis de sedere in Romania cu drept de munca, cu valabilitate pana in 2027 si un aviz de munca eliberat in data de 10.09.2024 pentru un angajator tert, relatia de munca cu acesta a incetat. In situatia in care dorim sa incheiem un contract de munca cu respectivul cetatean...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cum poate proceda angajatorul in cazul in care la intoarcerea din concediul fara plata de 2 ani al unui angajat, angajatorul nu mai are job-ulpozitia disponibila. Poate sa nu mai aprobe reluarea activitatii, pentru acel angajat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Vin la dumneavoastra cu cateva nelamuriri referitoare la noul Reges. 1. cine este persoana care trebuie sa creeze noul cont in reges, pe baza de semnatura digitala? eu, ca persoana de HR, desemnata prin decizie de catre angajator, sau administratorul firmei si apoi acesta imi da accces in platforma? accesul in platforma se va face de fiecare data cu semnatura digitala? sau daca aleg 2. odata creat contul, datele se vor introduce numai in noul Reges? 3. referitor la declararea locului de munca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<