Un proiect de lege inregistrat la Senat prevede infiintarea unei banci dedicate fermierilor, care sa sprijine dezvoltarea sectorului agricol in Romania.
Proiectul de lege vizeaza infiintarea Bancii pentru Dezvoltarea Agriculturii din Romania – Banca Agricola S.A. ca societate pe actiuni, institutie de credit, persoana juridica de drept privat, detinuta pe toata perioada de functionare de statul roman.
"Pentru a evita falimentul sectorului agricol national, pentru a ne asigura ca fermierii romani pot beneficia de fondurile necesare si pentru a proteja categoria de agricultori care cuprinde micii fermieri precum si exploatatiile agricole individuale si familiale, consideram ca strategia nationala de dezvoltare a agriculturii poate fi construita si in jurul produselor financiare specifice domeniului bancar si in special a imprumutului agricol", sustin initiatorii proiectului de lege.
Potrivit proiectului de act normativ, Banca Agricola va avea ca obiectiv general sprijinirea dezvoltarii agriculturii nationale.
Obiectivele strategice ale Bancii Agricole
a) facilitarea accesului la finantare pentru persoane fizice si pentru intreprinderile mici si mijlocii, care isi desfasoara activitatea in domeniul agricol.
b) asigurarea accesului la finantare pentru proiecte de dezvoltare, modernizare sau adaptare a infrastructurii agricole, furnizarea de consultanta specifica domeniului agricol si a celui financiar, precum si atragerea capitalului privat in investitii.
Activitatile de dezvoltare desfasurate de catre Banca Agricola in nume si cont propriu vizeaza:
a) asigurarea accesului la finantare pentru proiectele mari de infrastructura agricola care contribuie la dezvoltarea regionala si nationala, inclusiv proiecte de imbunatatiri funciare, pentru dezvoltarea exploatatiilor agricole individuale si familiale, precum si pentru activitati de cercetare, dezvoltare si inovare in sectorul agricol.
b) furnizarea de servicii de consultanta si de asistenta tehnica specifice.
Banca Agricola va putea acorda produse financiare de tipul imprumuturilor, inclusiv sub forma plasamentelor in obligatiuni si titluri de valoare emise de companii si alte entitati beneficiare, garantiilor individuale si de portofoliu, investitiilor de capital de tipul actiunilor si participatiilor in companii.
Suplimentarea categoriilor de activitati de dezvoltare, a beneficiarilor eligibili si a produselor financiare se poate realiza prin modificarea actului constitutiv conform prevederilor legale in vigoare.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca resursele financiare necesare acoperirii varsamintelor in numerar pentru capitalul social initial subscris al Bancii sa fie in valoare maxima de 3,5 miliarde lei si se fie asigurate de catre Ministerul Finantelor, din bugetul de stat.
"Din punct de vedere al impactului socioeconomic, prezenta propunere legislativa va avea ca efect cresterea investitiilor in sectorul agricol, impactul social fiind unul pozitiv, generat de cresterea numarului locurilor de munca in mediul rural, predispus a fi afectat de saracie. Impactul economic va fi unul pozitiv, prin prisma cresterii gradului de investitii ce vor fi realizate in agricultura nationala si a reducerii timpului de asteptare pentru acordarea fondurilor, aspecte care vor genera venituri mai mari la bugetul de stat", se mai arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga la Presedintele Romaniei spre promulgare.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<