Asociatia Magistratilor din Romania a sesizat vineri, 18 octombrie 2013, CSM pentru a dispune verificari legale cu privire la sesizarea judecatoarei Viorica Costiniu, din care reiese incalcarea dispozitiilor ce reglementeaza schimbarea componentei completelor de judecata.
Scrisoarea integral:
Domnului judecator ADRIAN BORDEA
Vicepresedinte Consiliul Superior al Magistraturii
Domnului judecator Marius TUDOSE
Membru ales al Consiliul Superior al Magistraturii
Coordonator al Comisiei privind Regulamentele
Prin prezenta, Asociatia Magistratilor din Romania, persoana juridica de drept privat – asociatie, de utilitate publica, organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a judecatorilor si procurorilor, sesizata cu materialul intocmit de catre doamna judecator Viorica COSTINIU, sesizare inregistrata sub nr. 182/14.10.2013, va adresam rugamintea de a dispune verificarile legale care se impun pentru elucidarea aspectelor expuse in sesizarea doamnei judecator Viorica Costiniu, din care rezulta posibile incalcari ale dispozitiilor regulamentare privind schimbarea doar in mod exceptional a componentei completelor de judecata prin raportare la dispozitiile ROIIJ care stabilesc obligatia intocmirii la inceput de an a Planificarii sedintelor de judecata, inclusiv in ceea ce priveste judecatorii din Planificarea de permanenta, planificare ce are un caracter obligatoriu si nu poate fi schimbata decit in cauze obiectiv motivate.
Apreciem ca elucidarea aspectelor expuse in sesizare reprezinta o chestiune de larg interes pentru toate instantele intrucat va conduce la aplicarea unor reguli unitare in ceea ce priveste definirea concreta a continutului motivelor obiective la care fac referire dispozitiile art. 95 alin. 5 din ROIIJ si care permit inlocuirea judecatorilor programati a intra in sedintele de judecata, fie din postura de titular a completelor, fie din cea de permanente a respectivilor titulari, precum si la definirea clara a situatiilor in care dosarele intra in repartizare ciclica, in ipoteza parasirii sistemului de catre judecatorul care le-a judecat anterior.
Va adresam rugamintea de a comunica Asociatiei Magistratilor din Romania raspunsul dumneavoastra si masurile dispuse in vederea elucidarii aspectelor din sesizarea doamnei judecator Costiniu Viorica si, in egala masura, in scopul stabilirii unor criterii real obiective, aplicabile unitar la nivelul tuturor instantelor judecatoresti.
Din cate cunoastem, o sesizare similara a fost adresata de doamna judecator Viorica Costiniu Consiliului Superior al Magistraturii si a fost inregistrata la aceasta institutie sub nr. 24609/1154/14.10.2013, fiind completata prin cererea datata 18.10.2013, cererea carea fost inaintata si Asociatiei.
Cu deosebita consideratie,
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Judecator, conf. univ. dr. Dan Spanu”
Sursa Juridice.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat efectueaza 10 ore de weekend in cursul lunii. Conform CCM orele efectuate in weekend sunt platite 200% si cu un spor de weekend de 1%. Salariatul insa are in cursul aceleasi luni 4 ore de invoire care conform CCM se compenseaza din orele suplimentare efectuate pe parcursul lunii. Intrebarea este: Aceste ore de invoire se compenseaza din orele efectuate in weekend adica se vor scadea si ii vor mai ramane 6 ore platite 200% si sporul de 1% se aplica doar la cele 6 ore ramase sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate are o salariata studenta 22 ani, incadrata cu 8 ore, CIM din 24.02.2025. A adus primul concediu medical cu 28.04 pe cod 08 995 sarcina si lauzie. Nu are stagiu cotizare la firma ultimele 6 luni desi a mai lucrat vara cate 3 luni anii trecuti dar este asigurata in sistemul de sanatate fiind studenta pana in 26 ani. Intrebarea este: firma va putea sa recupereze de la CAS sumele platite ca si indemnizatie concediu sau nu? Daca da, cum trec efectiv in documentatia de recuperare care se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cum se actualizeaza regulamentul intern si fisa postului? In cazul regulamentului intern se aduc modificari printr-o anexa sau act aditional sau se inlocuieste de tot cel vechi? Cum se actualizeaza fisa postului in cazul in care intervin modificari ale timpului de lucru sau modificari de sarcini?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<