“Asocierea in participatiune era reglementata anterior prin articolele 251 – 256 din Codul comercial si se constituia doar pe baza contractului in forma scrisa incheiat intre asociati persoane fizice sau persoane juridice. In prezent, asocierea in participatiune se regaseste sub denumirea de asociere in participatie si este reglementata de art. 1949-1954 Cod civil.
Contractul de asociere in participatie este contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde (art. 1949).
Asocierea in participatie nu poate dobandi personalitate juridic a si nu constituie fata de terti o persoana distincta de persoana asociatilor. Tertul nu are niciun drept fat ã de asociere si nu se obliga decat fata de asociatul cu care a contractat.
Asociatii raman proprietarii bunurilor puse la dispozitia asociatiei, daca prin contract nu au convenit ca ca bunurile aduse in asociere, precum si cele obtinute in urma folosirii acestora sa devina proprietate comuna.
Situatie: Daca incheiem un contract de asociere in participatie cu o societate comerciala straina, ce ar implica acest fapt din punct de vedere fiscal?
Solutie: Asocierea in participatie naste implicatii de natura fiscala. Conform art. 28 din Codul fiscal, in cadrul unei asocieri dintre o persoana fizica rom ana si o persoana juridica romana, persoana juridica este aceea care indeplineste obligatiile care ii revin fata de bugetul statului.
In cazul in care participantii la asociere sunt o persoana juridica rom ana si una straina, nu exista probleme specifice referitoare l a contabilitatea asocierii ori la plata impozitului pe profit pentru activitatea desfasurata conform contractului de asociere. In asemenea cazuri, partea raspunzatoare pentru intocmirea actelor contabile si plata impozitului pe profit este administratorul asocierii, respectiv persoana juridica romana.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<