“Asocierea in participatiune era reglementata anterior prin articolele 251 – 256 din Codul comercial si se constituia doar pe baza contractului in forma scrisa incheiat intre asociati persoane fizice sau persoane juridice. In prezent, asocierea in participatiune se regaseste sub denumirea de asociere in participatie si este reglementata de art. 1949-1954 Cod civil.
Contractul de asociere in participatie este contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde (art. 1949).
Asocierea in participatie nu poate dobandi personalitate juridic a si nu constituie fata de terti o persoana distincta de persoana asociatilor. Tertul nu are niciun drept fat ã de asociere si nu se obliga decat fata de asociatul cu care a contractat.
Asociatii raman proprietarii bunurilor puse la dispozitia asociatiei, daca prin contract nu au convenit ca ca bunurile aduse in asociere, precum si cele obtinute in urma folosirii acestora sa devina proprietate comuna.
Situatie: Daca incheiem un contract de asociere in participatie cu o societate comerciala straina, ce ar implica acest fapt din punct de vedere fiscal?
Solutie: Asocierea in participatie naste implicatii de natura fiscala. Conform art. 28 din Codul fiscal, in cadrul unei asocieri dintre o persoana fizica rom ana si o persoana juridica romana, persoana juridica este aceea care indeplineste obligatiile care ii revin fata de bugetul statului.
In cazul in care participantii la asociere sunt o persoana juridica rom ana si una straina, nu exista probleme specifice referitoare l a contabilitatea asocierii ori la plata impozitului pe profit pentru activitatea desfasurata conform contractului de asociere. In asemenea cazuri, partea raspunzatoare pentru intocmirea actelor contabile si plata impozitului pe profit este administratorul asocierii, respectiv persoana juridica romana.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<