“Asocierea in participatiune era reglementata anterior prin articolele 251 – 256 din Codul comercial si se constituia doar pe baza contractului in forma scrisa incheiat intre asociati persoane fizice sau persoane juridice. In prezent, asocierea in participatiune se regaseste sub denumirea de asociere in participatie si este reglementata de art. 1949-1954 Cod civil.
Contractul de asociere in participatie este contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde (art. 1949).
Asocierea in participatie nu poate dobandi personalitate juridic a si nu constituie fata de terti o persoana distincta de persoana asociatilor. Tertul nu are niciun drept fat ã de asociere si nu se obliga decat fata de asociatul cu care a contractat.
Asociatii raman proprietarii bunurilor puse la dispozitia asociatiei, daca prin contract nu au convenit ca ca bunurile aduse in asociere, precum si cele obtinute in urma folosirii acestora sa devina proprietate comuna.
Situatie: Daca incheiem un contract de asociere in participatie cu o societate comerciala straina, ce ar implica acest fapt din punct de vedere fiscal?
Solutie: Asocierea in participatie naste implicatii de natura fiscala. Conform art. 28 din Codul fiscal, in cadrul unei asocieri dintre o persoana fizica rom ana si o persoana juridica romana, persoana juridica este aceea care indeplineste obligatiile care ii revin fata de bugetul statului.
In cazul in care participantii la asociere sunt o persoana juridica rom ana si una straina, nu exista probleme specifice referitoare l a contabilitatea asocierii ori la plata impozitului pe profit pentru activitatea desfasurata conform contractului de asociere. In asemenea cazuri, partea raspunzatoare pentru intocmirea actelor contabile si plata impozitului pe profit este administratorul asocierii, respectiv persoana juridica romana.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<