Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene - 6 septembrie 2012
Autoritatea poloneza de Reglementare in domeniul Telecomunicatiilor – in cadrul procedurii de contestare a unei Decizii a Comisiei Europene – a fost reprezentata in fata Tribunalului de Prima Instanta de la Luxemburg de catre consilierii sai juridici, care se aflau in raporturi de munca cu aceasta autoritate.
(Consilierii juridici au dreptul de a pune concluzii in fata instantelor poloneze).
Tribunalul a considerat ca aceasta situatie nu corespunde exigentelor articolului 19 din Statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) care impun ca reprezentarea sa se faca prin avocat si, pe cale de consecinta, a calificat actiunea ca inadmisibila.
Reclamantul a atacat cu apel hotararea tribunalului la CJUE, Curtea confirmand hotararea de prima instanta, prin respingerea apelului.
Din considerentele hotararii CJUE sunt de retinut urmatoarele argumente :
24. Cerinta independentei avocatului presupune absenta oricarui raport de munca intre acesta din urma si clientul sau. (În acest sens se poate consulta decizia din 29 septembrie 2010 EREF/Comisia).
Într-adevar, astfel cum a decis Tribunalul, notiunea de independenta a avocatului este definita nu doar in maniera pozitiva, prin referire la disciplina profesionala, dar si de maniera negativa, prin absenta oricarui raport de munca al avocatului cu clientul sau (hotararea CJUE Akzo Nobel Chemicals si Akros Chemicals).
(…)
34. De asemenea, conceptia asupra rolului avocatului in ordinea de drept a Uniunii Europene, izvoreste din traditiile comune ale Statelor membre, iar in ceea ce priveste reprezentarea in litigiile aflate pe rolul jurisdictiilor europene, ea face obiectul unei abordari obiective si independente, pentru care cadrul legal intern nu are relevanta.
Textul integral al hotararii poate fi accesat de pe site-ul www.curia.europa.eu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat in cadrul echipei achizitii, cod COR referent achizitii este numit prin fisa postului Responsabil cu activitati nucleare. Pentru acest lucru participa periodic la cursuri. Activitatea lui efectiva este activitate de birou. Care ar fi riscurile la care s ar putea expune ca si persoana fizica? Daca la un eventual control angajatorul ar fi amendat pentru anumite nereguli, credeti ca ar putea suporta ceva consecinte si persoana respectiva? Daca da, care ar fi acestea? Daca sa zicem ar fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru personalul care lucreaza in ture de 12 cu 24/48, pot sa fie situatii in care intr-o luna se atinge normatul lunii, iar in altele se depaseste. Este corect sa sa pastreze un depozit de timp care sa reglementeze normatul lunii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situatia in care se doreste reducerea programului de munca de la 5 la 4 zile pe saptamana, care sunt etapele care trebuie urmate? Sunt necesare acte aditionale pentru fiecare persoana sau poate fi o decizie care se aplica tuturor? Iar daca sunt persoane care nu semneaza actul aditional, masurile de reducere se aplica si in cazul lor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<