O noua presiune a aparut pentru umerii Guvernului. Consiliile Judetene, municipiile si comunele cer aprobarea timpurie a bugetului de stat pentru 2020. Acestia vor ca acest lucru sa fie facut pana la finele lui decembrie 2019.
Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene (UNCJR), Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), Asociatia Comunelor din Romania (ACoR) au transmis, miercuri, printr-un comunicat de presa, ca, in concordanta cu Acordul semnat intre cele trei structuri asociative ale administratiei publice locale din Romania, au transmis primului ministru si ministrului Finantelor Publice, solicitarile referitoare la echilibrarea bugetelor pentru anul 2020.
UNCJR, AMR si ACoR au transmis Guvernului Romaniei cinci solicitari.
In primul rand, reprezentantii administratiei locale cer modificarea articolelor 32 si 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, astfel incat finantarea unitatilor administrativ-teritoriale sa fie reglementata prin Legea finantelor publice locale si nu prin Legea bugetului de stat, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani.
De asemenea, cer ca modificarea celor doua articole sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2020.
In plus, structurile asociative cer respectarea urmatorului calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020:
"Incepand cu ianuarie 2020, finantarea sistemului de protectie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav si a indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti si judetelor sa se aloce integral de la bugetul de stat, prin asigurarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata cu destinatie speciala, fara ca acestea sa greveze bugetele minime de functionare ale judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor", ai cer reprezentantii consiliilor judetene, cei ai municipiilor si ai comunelor din tara.
In plus, se solicita constituirea, incepand cu anul 2020, a unui Fond de creditare nerambursabila pentru unitatile administrativ-teritoriale in vederea asigurarii contributiei proprii a acestora la proiectele finatate din fonduri externe nerambursabile.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
"Contributia proprie a UAT-urilor va fi finantata din Fond astfel: cuantum de ½ la semnarea contractului de finantare a proiectului, iar diferenta de ½ la finalizarea implementarii proiectului", au mai transmis structurile asociative din administratia publica locala.
Guvernul n-a oferit inca un raspuns la aceasta solicitare. Avem, totusi, in vedere faptul ca prima rectificare bugetara de anul acesta a fost facuta in august, cu doua luni mai tarziu fata de cum era normal.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri