Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constitutionala Ordonanta de urgenta privind insolventa, invocand lipsa conformitatii unor dispozitii legale din actul normativ fata articolul 1 alineatul 5 si articolul 15 alineatul 2 din Constitutie.
In sesizarea trimisa Curtii Constitutionale, Avocatul Poporului a ridicat direct exceptia de neconstitutionalitate a articolului 81 alineatul 3 si a articolului 348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
"Argumentele invocate au vizat conformitatea dispozitiilor legale criticate fata de art. 1 alin. (5) si art. 15 alin. (2) din Constitutie, privind obligativitatea respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, cat si a neretroactivitatii legii", se arata intr-un comunicat de presa al Avocatului Poporului.
Ordonanta de Urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, adoptata pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 ca: "In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului".
De asemenea, ordonanta prevede ca "in planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului".
Adoptarea acestei OUG a fost justificata de Guvern avand in vedere actualul context economic, care impune luarea unor masuri rapide pentru crearea premiselor legislative si administrative care sa conduca la cresterea eficientei operatorilor economici, la cresterea sigurantei circuitului economic si a atractivitatii investitionale a pietei romanesti.
Avocatul Poporului, Crisu Anastasiu, declara marti, pentru MEDIAFAX, ca posibila ridicare a unei exceptii de neconstitutionalitate privind Codul insolventei este analizata de vineri, urmand sa fie consultati cei implicati in elaborare, pentru a stabili "care a fost intentia legiuitorului".
Anastasiu preciza ca, inca de vineri, avand in vedere discutiile privind exceptia de neconstitutionalitate ce au urmat publicarii in Monitorul Oficial a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 91/2003 privind insolventa, institutia analizeaza prevederile actului normativ.
Marti, PDL a transmis Avocatului Poporului solicitarea de ridicare a exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la articolul 81 din OUG privind insolventa.
PDL considera ca prin aceasta prevedere se incalca mai multe articole din Constitutie. Democrat-liberalii mentioneaza in acest sens articolul 1 alineat (4), potrivit caruia "statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor", articolul 16 alineat (1), conform caruia "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari", si articolul 31, alineat (1), care prevede ca "dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit".
Uniunea Judecatorilor din Romania a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa sesizeze Avocatul Poporului pentru a supune Codul insolventei controlului la Curtea Constitutionala, sustinand ca actul normativ nesocoteste flagrant dispozitiile articolului 115 din Constitutie, ce limiteaza situatiile in care Guvernul poate emite ordonanta de urgenta.
Sursa Mediafax.ro