Legea privind fondurile de pensii administrate privat urmeaza a se modifica astfel incat angajatorii sa poata alimenta Pilonul II al angajatilor cu maximum 150 de euro lunar, suma integral deductibila din impozitul pe profit sau pe venit.
Conform unei initiative semnata de mai multi parlamentari PNL, Pilonul 2 al angajatilor va putea fi alimentat si de entitatile pentru care acestia lucreaza. Limita este pusa la 150 de euro lunar, insa aceasta suma este integral deductibila din impozitul pe profit sau pe venit.
Proiectul modifica Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat la art. 43 prin introducerea a doua noi alineate, alin. (4) si (5), care vor transpune propunerea in realitate, odata ce aceasta isi va urma intregul parcurs legislativ.
Va reamintim ca Pilonul 2 e complet diferit fata de Pilonul 1. Acesta urmareste sustenabilizarea sistemului de pensii din Romania, prin acumularea in conturile individuale ale angajatilor a unor contributii care sa le asigure, prin complementaritate cu pensiile din Pilonul I, rata de inlocuire a salariului prin pensie cat mai apropiata de nivelul din statele dezvoltate ale Uniunii Europene.
In Pilonul 2 sunt inscrisi automat toti romanii din campul muncii. Daca stii cati bani ai sau unde esti arondat, atunci
afla cati bani ai stransi la Pilonul II de pensii!
In timpul guvernelor PSD conduse din umbra de Liviu Dragnea, fostul lider al formatiunii si actual puscarias, Pilonul 2 sau Pilonul II a fost in centrul atentiei. Asadar, pe langa dorintele voalate de nationalizare, s-a decis ca procentul de contributii sa scada. Nivelul acestora ar fi trebuit sa ajunga de peste 4 ani la un nivel de 6% din venitul brut al salariatului. Calendarul de crestere de la 2,5% la 6% a suferit, insa, constant blocari (in anii 2009 si 2015) si chiar regres (anul 2017) cand cota de 5,1% a fost redusa la 3,75%.
Proiectul de lege amintit mai sus si semnat de mai multi parlamentari PNL nu urmareste rezolvarea acestei situatii, ci introducerea unei facilitati fiscale pentru angajatorii care vor sa ofere beneficii suplimentare lucratorilor lor.
Initiativa creeaza mecanismul necesar, astfel incat, pe langa contributia obligatorie stabilita de art. 43 alin. (3), angajatorul sa poata contribui suplimentar in contul participantului la Pilonul II, in limita a 150 de euro/lunar, cu posibilitatea deducerii acestei sume din impozitul pe profit sau din impozitul pe venitul microintreprinderilor.
Nota! Pensiile ocupationale sunt de asemenea disponibile in Romania.
Asadar, noile alineate introduse la art. 43 din Legea nr. 411/2004 prevad urmatoarele: