Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pilonul 2, alimentat si de angajatori cu 150 de euro lunar. Suma, integral deductibila

Pilonul 2, alimentat si de angajatori cu 150 de euro lunar. Suma, integral deductibila
Legea privind fondurile de pensii administrate privat urmeaza a se modifica astfel incat angajatorii sa poata alimenta Pilonul II al angajatilor cu maximum 150 de euro lunar, suma integral deductibila din impozitul pe profit sau pe venit.

Conform unei initiative semnata de mai multi parlamentari PNL, Pilonul 2 al angajatilor va putea fi alimentat si de entitatile pentru care acestia lucreaza. Limita este pusa la 150 de euro lunar, insa aceasta suma este integral deductibila din impozitul pe profit sau pe venit. 

Proiectul modifica Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat la art. 43 prin introducerea a doua noi alineate, alin. (4) si (5), care vor transpune propunerea in realitate, odata ce aceasta isi va urma intregul parcurs legislativ.

Va reamintim ca Pilonul 2 e complet diferit fata de Pilonul 1. Acesta urmareste sustenabilizarea sistemului de pensii din Romania, prin acumularea in conturile individuale ale angajatilor a unor contributii care sa le asigure, prin complementaritate cu pensiile din Pilonul I, rata de inlocuire a salariului prin pensie cat mai apropiata de nivelul din statele dezvoltate ale Uniunii Europene.

In Pilonul 2 sunt inscrisi automat toti romanii din campul muncii. Daca stii cati bani ai sau unde esti arondat, atunci afla cati bani ai stransi la Pilonul II de pensii!

In timpul guvernelor PSD conduse din umbra de Liviu Dragnea, fostul lider al formatiunii si actual puscarias, Pilonul 2 sau Pilonul II a fost in centrul atentiei. Asadar, pe langa dorintele voalate de nationalizare, s-a decis ca procentul de contributii sa scada. Nivelul acestora ar fi trebuit sa ajunga de peste 4 ani la un nivel de 6% din venitul brut al salariatului. Calendarul de crestere de la 2,5% la 6% a suferit, insa, constant blocari (in anii 2009 si 2015) si chiar regres (anul 2017) cand cota de 5,1% a fost redusa la 3,75%.

Proiectul de lege amintit mai sus si semnat de mai multi parlamentari PNL nu urmareste rezolvarea acestei situatii, ci introducerea unei facilitati fiscale pentru angajatorii care vor sa ofere beneficii suplimentare lucratorilor lor. 

Initiativa creeaza mecanismul necesar, astfel incat, pe langa contributia obligatorie stabilita de art. 43 alin. (3), angajatorul sa poata contribui suplimentar in contul participantului la Pilonul II, in limita a 150 de euro/lunar, cu posibilitatea deducerii acestei sume din impozitul pe profit sau din impozitul pe venitul microintreprinderilor.

Nota! Pensiile ocupationale sunt de asemenea disponibile in Romania. 

Asadar, noile alineate introduse la art. 43 din Legea nr. 411/2004 prevad urmatoarele:
  • (4) Angajatorul poate sa vireze suplimentar contributiei obligatorii prevazute la alin. (3) in contul angajatului, in limita a 150 de euro lunar/participant. Contributiile suplimentare sunt deductibile din impozitul pe profit sau din impozitul pe venitul microintreprinderilor, potrivit legislatiei fiscale in vigoare.
  • (5) Mecanismul prin care se platesc, se deduc si se evidentiaza contributiile suplimentare in conturile participantilor se stabileste prin normele metodologice.

Vrei sa afli care e procedura completa de pensionare in 2021 si sa stii exact care iti sunt drepturile cuvenite? Ei bine, expertii R&S iti pun la dispozitie unicul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2021 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati. Ghidul este intemeiat pe prevederile Legii 207/2020 ce vor intra in vigoare la data de 01 septembrie 2021.



Ghidul practic pentru angajatori si angajati Totul despre pensionare raspunde tututor intrebarilor legate de:
  • Pensia pentru limita de varsta;
  • Pensia anticipata;
  • Pensia de invaliditate;
  • Pensia de urmas;
  • Cumului pensiei cu alte venituri;
  • Incetarea contractului individual de munca la indeplinirea conditiilor de pensionare;
  • Sporuri luate in calcul la stabilirea pensiei;
  • Pensia minima;
  • Recalcularea pensiei;
  • Suspendarea platii pensiei si multe altele.

Conform initiatorilor, oferirea acestei posibilitati si, simultan, facilitati legale angajatorilor ar duce la efecte favorabile precum:
  • Optionalitatea virarii unei contributii superioare ar permite angajatorului sa aiba la indemana mai multe instrumente de fidelizare a angajatului;
  • Contributiile superioare ar genera un activ superior al participantului la fondul de pensii administrat privat si o pensie pentru limita de varsta mult mai mare;
  • Banii virati suplimentar in contul participantului vor merge, prin instrumente financiare specifice, catre finantarea mediului economic national;
  • Spre deosebire de Pilonul III de pensii in care contributiile sunt sporadice, putin difuzate si foarte rar ajunse la maturitate, masura propusa prin completarea art. 43 permite continuitatea viramentelor in contul aceluiasi beneficiar.
 
Initiativa legislativa prin care angajatorii vor putea plati catre Pilonul 2 maximum 150 euro/luna/angajat a fost introdusa pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor lua decizia finala.

Punctul de vedere al Guvernului nu a fost solicitat.

Procedura de urgenta nu a fost ceruta.

Ramane de vazut cand va intra in vigoare, asadar vom urmari evolutia sa si va vom tine la curent cu toate noutatile.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Pilonul 2, alimentat si de angajatori cu 150 de euro lunar. Suma, integral deductibila":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI