Varsta de pensionare ar urma sa fie redusa chiar si cu 20 de ani pentru cei care sunt profesionisti dovediti in lumea dansului. Senatul deja a votat "pentru" aceasta initiativa prin adoptarea tacita.
Cei 20 de ani in minus ar urma sa fie disponibili pentru balerini, dansatori, dansatori populari si, bineinteles, acrobati. Pentru ca acest lucru sa se intample, mai multi parlamentari au propus modificarea Legii pensiilor nr. 127/2019.
"Arta dansului este o forma unica de exprimare, folosindu-se limbajul universal al corpului, pe care toata lumea il intelege, indiferent ca este vorba de balet, dans contemporan, hip-hop sau flamenco", spun sustinatorii acestui proiect.
Acestia propun modificare art. 50, alin. (2), lit. b) din Legea nr. 127/2019, intrucat "un dansator profesionist aproape va renunta la viata sociala pentru ca rezultatele fizice sa fie vizibile".
"Efortul fizic exagerat poate avea, insa, consecinte dintre cele mai grave. Majoritatea persoanelor care exerseaza un dans de performanta sau balet, au dureri puternice de genunchi, de glezna sau musculare. Unii fac chiar artroze, unde durerile sunt insuportabile", relateaza parlamentarii.
Actul normativ mentionat mai sus va fi modificat la art. 50, alin. (2), lit. b), dupa cum urmeaza:
"b) 50 de ani, in cazul persoanelor prevazute la alin. (1), lit. b), cu exceptia balerinilor, dansatorilor, dansatorilor populari si acrobatilor pentru care varsta de pensionare nu poate fi mai mica de 43 de ani pentru femei si 45 de ani pentru barbati".
In momentul de fata, art. 50, alin. (2), lit. b) in vigoare prevede urmatoarele:
"b) 50 de ani, in cazul persoanelor prevazute la alin. (1) lit. b), cu exceptia balerinilor si acrobatilor pentru care varsta de pensionare nu poate fi mai mica de 43 de ani pentru femei si 45 de ani pentru barbati".
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Astfel, intelegem ca dansatorii si dansatorii populari profesionisti cu vechime dovedita se vor putea pensiona de drept chiar si la varsta de 43 sau 45 de ani, daca realizeaza un stagiu complet de cotizare.
Propunerea este sustinuta de mai multi deputati si senatori din UDMR.
In momentul de fata, stagiul complet de cotizare conform Legii nr. 127/2019 este de:
Proiectul de lege a fost deja adoptat tacit de Senat, asadar deputatii vor decide daca aceste modificari se vor aplica.
Guvernul nu a oferit inca un punct de vedere.
Procedura de urgenta nu a fost ceruta.
Vom urmari evolutia L621/2019 si vom reveni cu actualizari.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri