Un proiect de lege pus in dezbatere in Senat urmareste schimbarea modalitatii de repartizare a cheltuielilor de intretinere aferente condominiului, printr-o serie de modificari aduse Legii nr.196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor.
Initiatorii proiectului de lege arata ca, de-a lungul timpului, cetatenii inscrisi in asociatiile de proprietari s-au aratat nemultumiti de modalitatea de repartizare a cheltuielilor definite si enumerate la art.75 din lege, reclamand costuri tot mai mari de intretinere.
Repartizarea cheltuielilor pe cota parte indiviza de proprietate ii dezavantajeaza, de exemplu, pe cei care locuiesc singuri intr-un apartament cu o suprafata mare, fiindu-le repartizata, conform articolelor 84 si 86 o cota-parte din proprietatea comuna pe masura. De asemenea, cei care locuiesc temporar intr-un apartament cu suprafata mare sunt nevoiti sa suporte cheltuieli de intretinere conform aceluiasi criteriu al cotei de proprietate comuna, se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.
O alta problema apare atunci cand o singura asociatie de proprietari cuprinde mai multe blocuri de locuinte.
"In acest caz, repartizarea cheltuielilor pe cota parte indiviza nu mai are logica, fiind sanse aproape nule ca aceste blocuri sa aiba parti de proprietate sau instalatii comune", noteaza initiatorii proiectului legislativ.
Astfel, "este imperativa legitimitatea aplicarii si repartizarii acestor cheltuieli intre membrii asociatiilor de proprietari. Drept urmare, introducerea unui nou alineat la articolul 84 care sa stipuleze necesitatea consensului in cadrul Adunarii Generale cu privire la cheltuielile pe cota-parte indiviza, care ar trebui sa aiba un statut optional, in lipsa unui vot majoritar in cadrul Adunarii Generale a asociatiei de proprietari, in caz contrar revenindu-se la modalitatea de repartizare a cheltuielilor pe numar de persoane. Astfel, se impune si o modificare a articolului 82, alineatul (4), astfel incat cheltuielile care erau prevazute pentru repartizarea lor pe cota de proprietate comuna sa fie ajustate si impartite la numarul de persoane", se mai arata in nota de informare a proiectului.