Comisia Europeana si Uniunea Europeana nu forteaza Romania in privinta regionalizarii, dar aceasta este necesara pentru dezvoltarea echilibrata a tarii si trebuie ca acest proces sa fie dus la bun sfarsit, a declarat marti vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
"Intr-adevar, nici Comisia Europeana, nici Uniunea Europeana nu ne forteaza cu aceste regiuni, dar, in acelasi timp, sunt niste adevaruri nespuse. Este aproape imposibil, dupa ce incepem noul exercitiu financiar 2014-2020, sa mai putem schimba actuala structura administrativa pe baza careia negociem in acest an acordul de parteneriat. (...) Incepe un proces de reabilitare a tuturor institutiilor de absorbtie a fondurilor europene", a argumentat vicepremierul, la dezbaterea "Procesul de regionalizare si descentralizare in Romania", organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) in parteneriat cu Academia Romana.
El a pledat pentru o dezvoltare echilibrata si a reafirmat ca procesul de regionalizare/descentralizare nu va afecta in niciun fel caracterul statului roman, pentru ca transferul de competente inseamna ca puterea sa fie mai aproape de oameni.
Liviu Dragnea s-a aratat onorat de faptul ca Academia Romana a acceptat sa fie partenerul MDRAP in acest proces, pe care l-a calificat drept "extrem de serios si important" pentru Romania, si a relatat cum liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu i-au propus sa intre in Guvern exact pentru a coordona procesul de regionalizare si descentralizare.
"Amandoi mi-au spus ca este unul dintre principale lor puncte politice, proiect major, si m-au asigurat de tot sprijinul dumnealor. Şi sunt convins ca este un proces pe care il sprijina si le multumesc ca si-au pastrat aceeasi determinare", a adaugat Liviu Dragnea.
Vicepremierul a reamintit ca principalul sau obiectiv si, totodata, prima decizie luata a fost aceea ca regionalizarea si descentralizarea sa nu fie un proces pur politic, elaborat "undeva intr-un birou, pe un colt de masa" si care sa aiba la baza niste discutii politice "unde sa fie resedinta, unde sa fie facute regiunile".
"Am zis ca acest proces sa fie bazat pe o dezbatere publica serioasa, pe transparenta, pe expertiza si, nu in ultimul rand, pe participare civica. Cel mai important lucru este sustinerea publicului. Publicul trebuie sa fie informat. (...) Daca vrem ca in continuare Romania sa aiba o sansa de dezvoltare echilibrata, trebuie sa facem acest proces", a subliniat ministrul Dezvoltarii Regional
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<