Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, spune ca odata ce SIIJ este complet desfiintata, MCV ar trebui ridicat.
"Desfiintarea SIIJ este un obiectiv principal in programul de guvernare. Este, de asemenea, un obiectiv in planul MCV. Desfiintarea SIIJ ar putea avea un impact la procesul de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen. Romania este pregatita tehnic pentru aderarea la Spatiul Schengen inca in 2020. Mentinerea in afara acestui spatiu Schengen afecteaza grav interesele economice ale companiilor romanesti si ale cetatenilor", a afirmat Predoiu, la dezbaterea proiectului de lege.
El a adaugat ca sistemul judiciar romanesc este similar ca functionare cu alte sisteme europene, iar problemele Justitiei din Romania sunt comune cu cele ale altor state membre UE.
"Pe baza acestui obiectiv consfintit si constatat, facut inclusiv de organisme independente, putem afirma ca, in masura in care ne atingem obiectivele
MCV restante, inclusiv desfiintarea SIIJ, este firesc ca MCV sa inceteze. (...) Este inca un motiv pentru care Ministerul Justitiei n-a intarziat nicio zi sa promoveze acest proiect catre Parlament, care are, pana la urma, decizia finala. In general, problemele societatii romanesti, inclusiv coruptia, inclusiv in Justitie, reprezinta si problemele altor societati din cadrul Uniunii Europene. De aceea, noi trebuie sa indeplinim cat mai repede obiectivele din MCV, pentru ca trebuie sa ne aliniem concret cu toate celelalte state membre ale UE. Au existat mai multe tentative laudabile de desfiintare a SIIJ. (...) Ultima, cea mai recenta, cea de anul trecut, de asemenea, blocata in Parlament", a explicat ministrul.
In opinia sa, SIIJ trebuia desfiintata mai demult. El a calificat situatia din ultima vreme pe acest subiect drept un blocaj, "un nod gordian care trebuie taiat".
Fostul premier Florin Citu a promis ca
desfiintarea SIIJ va avea loc pana la finele anului trecut, insa dezbaterile continua si DNA deja a intrat in
focurile avocatilor.