Curtea de Justitie a Uniunii Europene a aratat printr-o decizie recenta ca Regatul Unit al Marii Britanii poate oricand sa opreasca procesul de iesire din UE, fara a cere acordul sau aprobarea blocului comunitar.
In data de 19 decembrie 2017 a fost inregistrata in Scotia o petitie semnata de mai multi membri ai Parlamentului britanic, scotian si european prin care s-a cerut o clarificare in privinta notificarii pe care Regatul Unit a oferit-o UE pentru activarea articolul 50. Acestia au vrut sa afle daca, din punct de veder legal, Regatul Unit poate sa retraga sau sa revoce notificarea prin care si-a anuntat intentia de a parasi blocul comunitar.
Pe 3 octombrie 2018 Curtea din Scotia a cerut un raspuns de la CJUE in aceasta privinta. Scopul acestei miscari a fost de a afla daca alesii poporului din Parlamentul britanic vor avea, de fapt, trei optiuni cand vor vota pentru Brexit:
CJUE a tratat aceasta cerere cu maxima importanta si a aratat ca un stat membru UE care a notificat Consiliul European despre intentia de a parasi Uniunea poate sa revoce unilateral aceasta instiintare si sa ramana in continuare in Uniunea Europeana.
Curtea precizeaza ca aceasta posibilitate exista atat timp cat acordul de retragere dintre Regatul Unit si UE nu a intrat in vigoare si timpul prestabilit pentru iesirea din blocul comunitar nu a expirat.
Pe 29 martie 2019, Marea Britanie ar urma sa paraseasca UE pentru ca termenul de doi ani de la notificarea privind iesirea din blocul comunitar expira. Daca parlamentarii vor vota pentru acordul pe care Theresa May l-a incheiat, atunci UK va iesi din UE si va pastra cateva legaturi negociate cu blocul comunitar. Aici este inclusa si plata contributiei datorate la bugetul UE pana in 2020. Daca nu vor vota acel acord, atunci va avea loc fenomenul "hard Brexit", cand relatiile dintre Regatul Unit si UE se reiau de la zero. Acest lucru inseamna ca niciun tratat nu va fi in vigoare, iar toate negocierile vor fi reluate de la capat. Desi pare ca blocul comunitar ar avea de castigat, lucrurile nu sunt atat de simple. Stabilitatea si predictibilitatea sunt extrem de importante pentru a evita o noua criza economica.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier Codul Muncii
Din moment ce acum CJUE a aratat ca exista si o a treia posibilitate, exista o sansa crescuta ca Regatul Unit sa ramana in UE. Totul depinde, insa, de cum va vota Parlamentul.
Daca alesii din Parlament vor alege a treia optiune evidentiata de CJUE in aceasta decizie, atunci totul revine la normal: Marea Britanie ramane in UE, procedura de parasire a blocului comunitar inceteaza si continuam ca si cand Brexit n-ar fi existat.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE