Poate fi contractul individual de munca (CIM) suspendat de angajator, avand in vedere pandemia Covid-19 cauzata de virusul SARS-CoV-2? Iata informatiile pe care trebuie sa le cunoastem cu totii, indiferent daca suntem companie sau persoana fizica.
Nu neaga nimeni faptul ca pandemia Covid-19 nu a cauzat probleme de ordin economic mai multor firme din Romania. Se poate, insa, apela la suspendare CIM in aceasta perioada? Explicatiile sunt mai jos.
Trebuie spus ca suspendarea contractului de munca poate sa intervina atata la cererea angajatului, a angajatorului dar si de drept, fapt pentru care noi in acest context, ne vom rezuma sa explica in ce conditii poate ANGAJATORUL sa suspende contractul de munca si care sunt situatiile in care se suspenda de DREPT.
Atentie! In functie de temeiul suspendarii, salariatul are uneori dreptul la plata unor drepturi banesti, alteori nu.
Conform art. 50 din Codul muncii, contractul individual de munca (CIM) se suspenda de drept, dupa cum urmeaza:
Carantina si forta majora sunt doua situatii cu care ne confruntam in aceasta perioada.
Conform Cuculis&Asociatii, in momentul de fata pandemia Covid-19 nu inseamna aplicarea fortei majore. In acest sens, angajatorii NU pot suspenda CIM invocand acest temei.
Conform art. 52 din Codul muncii, contractul individual de munca (CIM) se suspenda din initiativa angajatorului, dupa cum urmeaza:
Legis Plus Legislatia Muncii
Teste de Evaluare Nationala clasa a II-a - Comunicare in limba romana - scris si citit
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Pentru situatia in care ne aflam in momentul de fata, de interes sunt intreruperea activitatii sau reducerea temporara a activitatii din cauza masurilor impuse de autoritati.
Daca se ajunge la reducerea activitatii, Cuculis&Asociatii arata ca se aplica:
Intelegem, asadar, ca angajatii nu pot fi obligati sa semneze documente prin care renunta la salariu si nici nu pot fi concediati!
Avand aceste lucruri in vedere, retinem ca angajatorul:
Finalmente, nu uitati ca va puteti adresa oricand autoritatilor pentru rezolvarea unor astfel de situatii.
In cazul in care aveti nelamuriri in continuare, puteti obtine informatiile explicate pas cu pas din lucrarea de specialitate "Procedura de suspendare a contractului de munca". Contine toate lamuririle necesare si exemple concrete!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE