Avand in vedere declaratiile publice ale doamnei europarlamentar Ramona Manescu - ce au generat intense dezbateri in mass-media si in randul opiniei publice - vizand aspecte legate de comunicarea in spatiul public a unor informatii din dosarul de urmarire penala a domnului Victor Paul DOBRE, si in legatura cu care Inspectia Judiciara a fost sesizata pentru a efectua verificari in vederea apararii independentei sistemului judiciar, precum si solicitarea adresata public Consiliului Superior al Magistraturii de a se „autosesiza” in legatura cu unele aspecte din activitatea procurorilor care instrumenteaza acest dosar,
Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass-Media al Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat sa informeze cu urmatoarele aspecte de ordin procedural – legal:
Comunicarea datelor si informatiilor continute in dosarele de cercetare penala, precum si a extraselor sau copiilor documentelor din aceste dosare se realizeaza in conformitate cu prevederile HCSM nr. 482/1.06.2012 de aprobare a Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar si mass- media.
In conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2012, pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara beneficiaza de autonomie functionala in raport cu Consiliul Superior al Magistraturii.
Art. 44 alin 4) si alin. 6), art. 45 alin 2) si art.64 indice 10 lit. e) din Legea nr. 317/2005 privind Consiliul Superior al Magistraturii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare reglementeaza modalitatile de sesizare a Inspectiei Judiciare in legatura cu posibile abateri disciplinare ale procurorilor.
Verificarile in domeniu pot fi dispuse la sesizarea oricarei persoane sau la sesizarea din oficiu a inspectorilor judiciari, Consiliul Superior al Magistraturii neavand posibilitatea legala de a se “autosesiza” cu aspectele invocate de doamna europarlamentar.
Sursa Consiliul Superior al Magistraturii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cadrul companiei noastre, s-a decis decontarea ochelarilor pentru angajati - mentionam ca aprox.12% dintre angajati utilizeaza calculatorul, restul angajatilor fiind soferi profesionisti si personal de depozit. Va rog sa ne indrumati cu privire la incadrarea fiscala a cheltuielilor cu achizitia de ochelari pentru angajatii - soferi si personal de depozit - in contextul in care, in urma controlului de medicina muncii, acestia primesc fisa de aptitudine cu apt conditionat - corectie optica.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie de ajutor intr-o anume speta. Ce cod cor ne recomandati pentru un job cu denumirea de Business Development Manager ? Persoana respectiva va avea ca responsabilitati identificarea si atragerea de clienti noi, cresterea afacerii, noi piete. Un cod cor strict pentru Business Development Manager nu am identificat si ar trebui sa alegem un alt cod cor care sa reflecte cat mai aproape responsabilitatile pe care le implica job-ul respectiv.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata a fost in concediu crestere copil in perioada 07.04.2023-27.11.2024, a revenit in activitate, iar sotul a ramas in CIC pana la 2 ani. Intre timp a anuntat ca este insarcinata cu al doilea copil, data estimativa a nasterii 05.08.2025, iar pentru primul copil a obtinut certificat de handicap valabil 24 de luni pana la data de 16.04.2027. Colega mea doreste sa reia CIC pentru primul copil pana la implinirea varstei de 3 ani, in baza certificatului pentru handicap. Odata cu nasterea celui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<