Avand in vedere declaratiile publice ale doamnei europarlamentar Ramona Manescu - ce au generat intense dezbateri in mass-media si in randul opiniei publice - vizand aspecte legate de comunicarea in spatiul public a unor informatii din dosarul de urmarire penala a domnului Victor Paul DOBRE, si in legatura cu care Inspectia Judiciara a fost sesizata pentru a efectua verificari in vederea apararii independentei sistemului judiciar, precum si solicitarea adresata public Consiliului Superior al Magistraturii de a se „autosesiza” in legatura cu unele aspecte din activitatea procurorilor care instrumenteaza acest dosar,
Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass-Media al Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat sa informeze cu urmatoarele aspecte de ordin procedural – legal:
Comunicarea datelor si informatiilor continute in dosarele de cercetare penala, precum si a extraselor sau copiilor documentelor din aceste dosare se realizeaza in conformitate cu prevederile HCSM nr. 482/1.06.2012 de aprobare a Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar si mass- media.
In conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2012, pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara beneficiaza de autonomie functionala in raport cu Consiliul Superior al Magistraturii.
Art. 44 alin 4) si alin. 6), art. 45 alin 2) si art.64 indice 10 lit. e) din Legea nr. 317/2005 privind Consiliul Superior al Magistraturii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare reglementeaza modalitatile de sesizare a Inspectiei Judiciare in legatura cu posibile abateri disciplinare ale procurorilor.
Verificarile in domeniu pot fi dispuse la sesizarea oricarei persoane sau la sesizarea din oficiu a inspectorilor judiciari, Consiliul Superior al Magistraturii neavand posibilitatea legala de a se “autosesiza” cu aspectele invocate de doamna europarlamentar.
Sursa Consiliul Superior al Magistraturii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<