Intrebare:
Sotia mea vrea sa cumpere un apartament, avand jumatate din bani iar restul printr-un credit. Ea ma roaga sa semnez la notar un document (sa-mi spuneti Dvs. daca exista si cum se numeste un astfel de document ) prin care eu sa recunosc ca nu am participat cu bani la cumpararea apartamentului. Sotiei ii este teama ca la momentul divortului, voi cere partajarea acestui apartament. I-am spus ca sunt de acord doar daca semneaza si ea un astfel de document, prin care sa recunoasca ca imobilele dobandite de mine, precum si partile sociale ale celor doua societati ale mele, imi apartin in totalitate si nu mai pot face obiectul unei eventuale partajari, la divort. Sotia a fost de acord.
Intrebarea mea: nu stiu la ce act se refera sotia mea, dar as vrea sa-mi spuneti Dvs. daca ar fi mai bine sa incheiem impreuna o conventie matrimoniala, in acest moment, casatoriti fiind? Si daca da, cum arata o astfel de conventie: sunt trecute in ea, succesiv toate proprietatile mele? Iar in cazul ei, promisiunea mea ca de acum incolo orice cumpara ea pe numele ei, este al ei? Apoi, se mai poate ajunge la partaj, devreme ce exista o astfel de conventie matrimoniala?
Raspuns:
Actul notarial despre care vorbiti poate sa imbrace forma unei declaratii notariale, al unui act de partaj sau al unei conventii matrimoniale. O conventie matrimoniala presupune lamurirea mai multor aspecte, nu numai a situatiei unor bunurilor ci si a regimului bunurilor viitoare.
De aceea o conventie matrimoniala isi are rostul atunci cand sotii sunt de acord sa clarifice situatia patrimoniului lor in intregime si nu doar a anumitor bunuri.
Conventia matrimoniala este un act complex care cuprinde si elementele mentionate de dvs. dar si acordul cu privire la situatia intregului patrimoniu. De exemplu, promisiunea unuia din soti ca toate bunurile cumparate de celalalt pe numele sau, raman bunuri propri ale acestuia, presupune adoptarea regimului "separatiei de bunuri", reglementat de noul Cod in art. 360-365. Adoptarea acestui regim produce efectele regementate de Codul Civil si nu doar efectele prevazute de soti. Inainte de a adopta acest regim matrimonial este recomandabil sa cititi cu atentie efectele ce decurg din acest regim. In special, studiati modul de calcul al creantei de participare - art. 360 alin. 2. Daca nu aveti o viziune clara asupra consecintelor acestei conventii este preferabil sa NU incheiati o conventie matrimoniala.
Fata de propunerea sotiei cel mai simplu si mai sigur este sa dati declaratii notariale reciproce, prin care sotia sa recunoasca faptul ca bunurile dobandite de dvs. sunt bunuri proprii si ca nu are nici o pretentie asupra lor, iar dvs. sa declarati ca apartamentul pe care sotia doreste sa-l cumpere este dobandit cu contributie exclusiva a ei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<