Intrebare:
Sotia mea vrea sa cumpere un apartament, avand jumatate din bani iar restul printr-un credit. Ea ma roaga sa semnez la notar un document (sa-mi spuneti Dvs. daca exista si cum se numeste un astfel de document ) prin care eu sa recunosc ca nu am participat cu bani la cumpararea apartamentului. Sotiei ii este teama ca la momentul divortului, voi cere partajarea acestui apartament. I-am spus ca sunt de acord doar daca semneaza si ea un astfel de document, prin care sa recunoasca ca imobilele dobandite de mine, precum si partile sociale ale celor doua societati ale mele, imi apartin in totalitate si nu mai pot face obiectul unei eventuale partajari, la divort. Sotia a fost de acord.
Intrebarea mea: nu stiu la ce act se refera sotia mea, dar as vrea sa-mi spuneti Dvs. daca ar fi mai bine sa incheiem impreuna o conventie matrimoniala, in acest moment, casatoriti fiind? Si daca da, cum arata o astfel de conventie: sunt trecute in ea, succesiv toate proprietatile mele? Iar in cazul ei, promisiunea mea ca de acum incolo orice cumpara ea pe numele ei, este al ei? Apoi, se mai poate ajunge la partaj, devreme ce exista o astfel de conventie matrimoniala?
Raspuns:
Actul notarial despre care vorbiti poate sa imbrace forma unei declaratii notariale, al unui act de partaj sau al unei conventii matrimoniale. O conventie matrimoniala presupune lamurirea mai multor aspecte, nu numai a situatiei unor bunurilor ci si a regimului bunurilor viitoare.
De aceea o conventie matrimoniala isi are rostul atunci cand sotii sunt de acord sa clarifice situatia patrimoniului lor in intregime si nu doar a anumitor bunuri.
Conventia matrimoniala este un act complex care cuprinde si elementele mentionate de dvs. dar si acordul cu privire la situatia intregului patrimoniu. De exemplu, promisiunea unuia din soti ca toate bunurile cumparate de celalalt pe numele sau, raman bunuri propri ale acestuia, presupune adoptarea regimului "separatiei de bunuri", reglementat de noul Cod in art. 360-365. Adoptarea acestui regim produce efectele regementate de Codul Civil si nu doar efectele prevazute de soti. Inainte de a adopta acest regim matrimonial este recomandabil sa cititi cu atentie efectele ce decurg din acest regim. In special, studiati modul de calcul al creantei de participare - art. 360 alin. 2. Daca nu aveti o viziune clara asupra consecintelor acestei conventii este preferabil sa NU incheiati o conventie matrimoniala.
Fata de propunerea sotiei cel mai simplu si mai sigur este sa dati declaratii notariale reciproce, prin care sotia sa recunoasca faptul ca bunurile dobandite de dvs. sunt bunuri proprii si ca nu are nici o pretentie asupra lor, iar dvs. sa declarati ca apartamentul pe care sotia doreste sa-l cumpere este dobandit cu contributie exclusiva a ei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<