Regimul conventiilor civile in anul 2011 si 2012 referitor la obligatiile privind contributiile datorate de angajator si prestator precum si a declaratiilor care trebuiau depuse de angajator?
Raspuns:
In anul 2011, asupra veniturilor din contracte/conventii civile, (chiar daca persoana beneficiara avea sau nu calitatea de salariat) – platitorul venitului retinea atat contributia individuala de asigurari sociale de stat (10,5%) cat si contributia la sistemul asigurarilor sociale pentru somaj (0,5%) (exceptie fac pensionarii).
Veniturile din conventii civile sunt tratate incepand cu anul 2011, indiferent de optiunea catre impozit anticipat sau final, drept venit din activitati independente potrivit art. 52 indice 1 din Codul fiscal.
In consecinta, incepand cu anul 2011 indiferent daca beneficiarul veniturilor opteaza pentru impozit anticipat sau final el va datora contributia asiguratului la asigurarile sociale de sanatate potrivit art. 257 alin. 2 lit. b) din Legea 95/2006.
De aceea, pentru veniturile din conventii civile se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate indiferent daca persoana care realizeaza aceste venituri realizeaza si alte venituri asupra carora se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate cum ar fi veniturile din salarii.Pana la data de 01 iulie 2012 contributia la sistemul asigurarilor sociale de santate se platea de beneficiarul veniturilor.
Incepand cu data de 01 iulie 2012 contributiile sociale datorate persoanele care obtin venituri din conventii civile au trecut in administrarea Agentiei Naíonale de Administrare Fiscala.
Incepand cu data de 1 iulie 2012:
- contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj nu se mai datoreaza obligatoriu pentru veniturile din conventii civile si veniturile din drepturi de autor;
- platitorul veniturilor din conventii civile/drepturi de autor are obligatia sa retina si sa vireze contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de sanatate spre deosebire de perioada anterioara datei de 01 iulie 2012 cand aceasta obligatie revenea beneficiarului de venit;
- contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale nu se mai datoreaza pentru veniturile din conventii civile daca persoana realizeaza si venituri salariale sau venituri din pensii;
Baza legala: Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. III din OUG 58/2010
pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, Codul fiscal.
Obligatii declarative ale beneficiarului venitului
Anual, pana pe data de 25 mai a anului curent pentru anul anterior trebuie depusa declaratia privind veniturile realizate (declaratia 200) – doar in cazul in care unitatea retine impozit de 10%.
In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 200.
In termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit trebuie depusa declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane" – in cazul in care unitatea retine impozitul de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 020.
Obligatii declarative ale platitorului de venit
Veniturile din contracte/conventii civile se declara de platitorul venitului in fomularul 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Prin Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivelul Societatii, ce are ca perioada de valabilitate 01.06.2024-31.05.2025, la art. 93 alin. 2 din acesta se precizeaza ca, A« odata cu cresterea salariului de baza minim brut pe economie, vor fi majorate toate salariile de baza stabilite prin contractele individuale de munca, cu suma fixa cu care a fost majorat salariul de baza minim brut pe economie. A» Fata de acestea , societatea s-a conformat, fapt pentru care in luna decembrie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Noi avem un Contract Colectiv de Munca ce a fost semnat pe 2 ani care a expirat in 20.12.2024. La negocierile pt noul contract colectiv de munca, partile inca nu au reusit sa se puna de acord. Am dori sa stim urmatorul aspect: - Ce acte vor guverna activitatea firmei, atat timp cat Contractul Colectiv de Munca a expirat a ma refer la perioada ce se va scurge pana efectiv se va semna noul Contract colectiv ce poate se va semna in Mar. 2025 a sau cine stie cand. De exemplu, al 13-lea salariu este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<