Consiliul Superior al Magistraturii arata printr-un comunicat de presa ca Guvernul intentioneaza sa elimine pensiile speciale (pensiile de serviciu) ale magistratilor prin "mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe".
”Consiliul Superior al Magistraturii si-a exprimat in mod ferm pozitia in mai multe randuri cu privire la imperativul respectarii de catre puterea legislativa si puterea executiva a obligatiei de rang constitutional de a garanta judecatorilor si procurorilor, la incetarea functiei, plata unei pensii al carei nivel sa fie cat mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneratii, subliniind si reiterand ca statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu ca o componenta a independentei justitiei, garantie a statului de drept, prevazut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentala”, a transmis, joi, CSM.
Reprezentantii institutiei, afirma ca, ”puterea executiva a inaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare prin care se elimina in mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta, pensia de serviciu a judecatorilor si procurorilor, incalcand astfel fara retinere independenta obiectiva a magistratilor din aceasta perspectiva”.
”Proiectul de act normativ incalca jurisprudenta constanta a instantei constitutionale ce a stabilit fara echivoc ca independenta justitiei, ca garantie constitutionala, include securitatea financiara a magistratilor, care presupune si asigurarea unei garantii sociale, cum este pensia de serviciu a magistratilor. Totodata, nu poate fi ignorat faptul ca vointa populara exprimata in mod clar in cadrul referendumului din luna mai 2019 a fost in sensul eliminarii ordonantelor emise de puterea executiva in domeniul legilor justitiei”, a mai transmis CSM.
Magistratii anunta ca nu vor tolera situatia.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
”Consiliul Superior al Magistraturii reitereaza si subliniaza cu tarie si fara echivoc ca nu va tolera sub nicio forma afectarea statutului magistratului si incalcarea independentei acestora prin eliminarea pensiei de serviciu, garantii pentru a caror protectie si prezervare va efectua absolut toate demersurile care se impun, asa cum s-a aratat in pozitiile anterior exprimate”, a mai transmis CSM.
Va reamintim faptul ca CSM a mai avut o pozitie cu privire la pensiile speciale ale magistratilor. Aceasta a fost transmisa in urma cu aproximativ doua saptamani si se preciza faptul ca "pensiile speciale ale magistratilor nu sunt un privilegiu".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri