Cea mai dificila etapa in achizitionarea unui apartament executat silit este gasirea ofertelor. Insa pot aparea neplaceri si dupa ce ati devenit proprietar, daca cei executati silit nu vor sa paraseasca imobilul.
Persoanele care vor sa cumpere un imobil scos la licitatie sunt obligate sa depuna la CEC, la dispozitia executorului judecatoresc, pana la termenul stabilit pentru vanzare, o cautiune reprezentand 10% din pretul la care a fost evaluat imobilul. Dovada consemnarii va fi atasata ofertei de cumparare.
Licitatia incepe prin citirea de catre executor a publicatiei de vanzare si a ofertelor primite pana la acea data. Executorul va oferi spre vanzare imobilul, prin trei strigari succesive, la intervale de timp care sa permita optiuni si supralicitari, pornind de la pretul oferit care este mai mare decat cel la care s-a facut evaluarea sau, in lipsa unei asemenea oferte, chiar de la pretul de evaluare.
Pretul scade cu 25% dupa prima licitatie
„In cazul in care nu este oferit nici pretul la care imobilul a fost evaluat, vanzarea se va amana la un alt termen, de cel mult 60 de zile, pentru care se va face o noua publicatie. La acest termen licitatia va incepe de la pretul de 75% din cel la care imobilul a fost evaluat. Daca nu se obtine pretul de incepere a licitatiei, la acelasi termen bunul va fi vandut la cel mai mare pret oferit. Vanzarea se va putea face chiar daca se prezinta o singura persoana care ofera pretul de la care incepe licitatia”, a declarat pentru capital.ro executorul judecatoresc Mihai Dima.
Cel care a castigat licitatia, trebuie sa depuna la dispozitia executorului judecatoresc o suma egala cu pretul oferit, in termen de cel mult 30 de zile de la data vanzarii, din care se scade cautiunea depusa initial.
Aceasta suma poate fi platita din resursele proprii ale castigatorului, sau, mai nou, din credite bancare. Exista si o a treia posibilitate: daca creditorul este de acord, se poate stabili plata pretului in rate. La cererea adjudecatarului, executorul judecatoresc, cu acordul creditorului, poate stabili plata pretului in rate, numarul acestora, cuantumul si data scadentei lor, precum si suma care se plateste de indata drept avans.
Dezavantajele achizitiilor de la executari silite
Principalul avantaj achizitiei unui imobil executat silit il reprezinta pretul, care poate fi mult mai mic decat cele de pe piata.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Portal Codul Muncii
Fise distractive pentru gradinita
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Exista insa si dezavantaje: imobilul nu poate fi vizionat in prealabil. Ba chiar, pot exista situatii neplacute in care aveti nevoie de politie pentru a evacua fostii proprietarii. In plus, ofertele de executari silite, sunt destul de greu de gasit.
Teoretic, acestea trebuie publicate intr-un ziar, afisate la birourile executorilor judecatoresti si la avizierele judecatoriilor.
Unde gasiti oferte
Site-uri ale bancilor:
https://www.raiffeisen.ro/licitatii-bunuri-in-executare
https://www.otpbank.ro/ro/publicatii-de-vanzare/
https://www.volksbank.ro/index.asp?pag=licitatii
Site-uri ale executorilor:
https://www.unpir.ro/included/licitatii-practicieni.php
Sursa: Capital
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri