Mircea Draghici, fostul trezorier al PSD, a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), conform unui comunicat publicat joi si remis E-Juridic.
La inceputul lunii aprilie 2019 aratam ca DNA a inceput urmarirea penala pe numele lui Mircea Draghici pentru delapiderea subventiilor Autoritatii Electorale Permanente (AEP). La scurt timp dupa acest anunt, procurorii anticoruptie ne informau ca pe numele trezorierului PSD s-a extins urmarirea penala. La cateva zile dupa anuntul cu privire la extinderea urmaririi penale de catre DNA, sotia lui Mircea Draghici a fost condamnata pentru abuz in serviciu si fals.
Va reamintim, totodata, ca si fostul sef al AEP, Daniel Barbu (ALDE), este urmarit penal de DNA pentru ca "nu a dispus verificari anuale pentru fiecare partid (...) si ar fi stopat unele controale aflate in curs".
Mircea Draghici fusese in carti pentru functia de ministru al Transporturilor.
Redam mai jos comunicatul DNA prin care se ofera toate informatiile cu privire la trimiterea in judecata a lui Mircea Draghici, fost trezorier PSD.
In dosarul penal mediatizat prin comunicatele nr. 294/VIII/3 din 2 aprilie 2019, nr. 372/VIII/3 din 22 aprilie 2019 si nr. 376/VIII/3 din 24 aprilie 2019, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de DRAGHICI MIRCEA GHEORGHE, trezorier al unui partid, pentru savarsirea infractiunilor de:
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In ziua de 15.02.2018, au fost incheiate doua contracte: o promisiune de vanzare cumparare intre vanzatorul imobilului si persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (platita din fonduri proprii), dar si un contract de inchiriere intre acelasi vanzator si formatiunea politica (care practic ii asigura vanzatorului imobilului ca va incasa diferenta pana la valoarea reala de peste 500.000 euro, din subventiile primite de partid).
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Contractul de inchiriere fusese incheiat pentru o perioada de 10 ani (01.03.2018 - 01.03.2029), valoarea totala a chiriei de 380.000 euro urmand a fi achitata timp de 18 luni.
In realitate, intreaga contravaloare a contractului a fost achitata in avans, intr-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subventia acordata formatiunii politice in baza Legii nr. 334/2006, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.
Dupa declansarea controlului de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la utilizarea subventiilor de formatiunea politica in cadrul careia inculpatul indeplinea functia de trezorier, a fost reziliat contractul de inchiriere, precum si promisiunea de vanzare-cumparare si au fost restituite sumele de bani incasate cu titlu de chirie si pentru achizitionarea imobilului.
Intr-un alt context, in aceeasi calitate de trezorier al unui partid, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti, inculpatul Draghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fara incasarea contravalorii acestuia la momentul instrainarii.
Concret, data de 10.07.2017, formatiunea politica, prin trezorier, a cumparat autoturismul anterior mentionat, iar dupa numai cateva zile, autoturismul ar fi fost vandut unei persoane din familia trezorierului, insa contravaloarea acestuia nu a fost incasata de partid la data instrainarii bunului. Banii pentru autoturism au fost platiti abia la data de 23.08.2018.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri