Cerere de recuzare. Inadmisibilitate
(
I.C.C.J., Completul de 9 judecatori, incheierea nr. 204 din 5 martie 2007)
Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea generala. Competenta. Incompatibilitatea si stramutarea. Incompatibilitatea
Indice alfabetic:
- Drept procesual penal
- cerere de recuzare
- inadmisibilitate
-
C. proc. pen., art. 51
Potrivit art. 51 alin. (2) teza a II-a C. proc. pen., cererea de recuzare poate privi numai pe acei judecatori care compun completul de judecata. Conform alin. (3) al aceluiasi articol, nerespectarea conditiilor prevazute in alin. (2) atrage inadmisibilitatea cererii de recuzare. Prin urmare, cerere de recuzare care priveste judecatorii intregii instante, iar nu numai pe acei judecatori care compun completul de judecata, este inadmisibila.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
La 19 februarie 2007, petentul C.B. a inaintat prin registratura instantei o cerere de recuzare a tuturor judecatorilor din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, formulata in dosarul nr. 15435/1/2006 al Sectiei penale a acestei instante, invocand drept temei dispozitiile art. 48 alin. (1) lit. d) si art. 51 C. proc. pen.
Examinand cererea de recuzare, prin prisma dispozitiilor legale aplicabile in materie, Inalta Curte de Casatie si Justitie Curtea constata ca aceasta este inadmisibila.
Potrivit art. 51 alin. (2) C. proc. pen.: „Recuzarea se formuleaza oral sau in scris, cu aratarea pentru fiecare persoana in parte a cazului de incompatibilitate invocat si a tuturor temeiurilor de fapt cunoscute la momentul recuzarii. Cererea de recuzare poate privi numai pe acei judecatori care compun completul de judecata.”
In alin. (3) al aceluiasi articol, se prevede: „Nerespectarea conditiilor prevazute in alin. (2) sau recuzarea aceleiasi persoane pentru acelasi caz de incompatibilitate si pentru temeiuri de fapt cunoscute la data formularii unei cereri anterioare de recuzare care a fost respinsa atrage inadmisibilitatea cererii de recuzare (...).”
Or, in cauza, nu numai ca petentul nu indica pentru fiecare magistrat in parte cazul de incompatibilitate in care se afla, dar prin cererea pe care o formuleaza acesta recuza, contrar dispozitiilor art. 51 alin. (2) teza a II-a C. proc. pen., intregul corp de judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si nicidecum pe aceia care au compus completul de judecata.
Asa fiind, in conformitate cu dispozitiile art. 51 alin. (3) C. proc. pen., cererea de recuzare a fost respinsa ca inadmisibila.
Sursa: Scj.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri