Reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii au avut pe 19 octombrie prima intalnire de lucru cu echipa care va asigura asistenta tehnica si expertiza pentru implementare proiectului „Stabilirea si implementarea volumului optim de munca al judecatorilor si grefierilor si asigurarea calitatii activitatii instantelor”, finantat de Banca Mondiala. Şedinta de azi este primul pas in demararea proiectului, cu o valoare de aproape 1,25 de milioane de euro, ale carui etape de implementare au fost aprobate de plenul CSM, in sedinta de ieri, 18 octombrie.
„E un proiect foarte important pentru sistemul judiciar roman si am incredere in specialistii CSM si ai echipei de implementare ca vor atinge obiectivele ambitioase pe are ni le-am propus”, a declarat presedintele CSM, Horatius Dumbrava.
Conform documentelor Directiei Afaceri Europe, Relatii Internationale si Programe a CSM, proiectul este finantat de Componenta a II-a, intitulata „Consolidarea capacitatii administrative a instantelor”, din cadrul Programului Bancii Mondiale privind Reforma Sistemului Judiciar. Initial au fost propuse doua proiecte separate, respectiv proiectul privind „Dezvoltarea unui plan de optimizare a operatiunilor procedurale in instante” si proiectul intitulat „Transferul sarcinilor administrative de la judecatori catre grefieri”. In urma discutiilor purtate cu expertii Bancii Mondiale, cele doua proiecte au fost reunite sub titlul actual.
„Obiectivul proiectului este de a asista Consiliul Superior al Magistraturii in vederea crearii unui sistem complex de monitorizare si masurare a eficientei sistemului judiciar roman. Acest sistem nou va permite CSM sa masoare, ma monitorizeze mai bine si sa imbunatateasca performantele instantelor, precum si sa aloce resursele necesare intr-o maniera mai obiectiva si bazata pe nevoi”, au explicat azi specialistii East–West Institute, compania castigatoare a contractului de implementare a proiectului. Potrivit acestora, proiectul, derulat pe parcursul a 18 luni, urmeaza sa implementeze reformele recomandate prin programe de pregatire si proiecte pilot la nivelul instantelor.
Printre activitatile specifice din cadrul proiectului se numara organizarea a zece proiecte – pilot la instante, realizarea unor sesiuni de pregatire, destinate beneficiarilor proiectului, organizarea unor ateliere de lucru si, la finalul proiectului, a unei conferinte internationale cu privire la metode si practici moderne e gestiune/management al instantelor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<