Pentru un administrator al societatii, nerezident pana la dec. 2012, am considerat cheltuielile cu cazarea (atunci cand venea in Romania pentru rezolvarea a diverse probleme) deductibile. In anul 2013 a devenit rezident fiscal in Romania.
Pot sa mai consider deductibile cheltuielile cu cazarea atata timp cat administratorul respectiv are incheiat un contract de inchirire pentru un spatiu locativ aici in Romania, acesta fiindu-i necesat pentru obtinerea rezidentei fiscale?
Raspuns:
Cheltuielile de cazare si de transport al administratorilor unei societati sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, indiferent de rezidenta fiscala, conform art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal,
Desigur, se necesita ca aceste cheltuieli sa fie efectuate in interesul societatii, in scopul realizarii activitatii acesteia, chiar in scopul realizarii de venituri impozabile.
Retinem si aspectul ca ne asteptam ca aceste cheltuieli sa fie efectuate cu discernamant si rationalitate, in sensul ca daca exista o locatie inchiriata pentru cazarea administratorului, consideram ca in aceeasi perioada nu se mai impun cheltuieli cu cazarea la un hotel din aceeasi localitate.
De asemenea, va reamintim si faptul ca decontarea unor cheltuieli proprii ale administratorului sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. e) din "Codul fiscal
si reprezinta in acelasi timp distribuire de dividend, analizate din punct de vedere fiscal, conform art. 7 alin. (1) pct. 12 din "Codul fiscal.
In concluzie, daca aceasta cazare este utilizata in favoarea societatii, consideram ca aceasta cazare este deductibila la calculul impozitului pe profit, indiferent de rezidenta administratorului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<