Pentru un administrator al societatii, nerezident pana la dec. 2012, am considerat cheltuielile cu cazarea (atunci cand venea in Romania pentru rezolvarea a diverse probleme) deductibile. In anul 2013 a devenit rezident fiscal in Romania.
Pot sa mai consider deductibile cheltuielile cu cazarea atata timp cat administratorul respectiv are incheiat un contract de inchirire pentru un spatiu locativ aici in Romania, acesta fiindu-i necesat pentru obtinerea rezidentei fiscale?
Raspuns:
Cheltuielile de cazare si de transport al administratorilor unei societati sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, indiferent de rezidenta fiscala, conform art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal,
Desigur, se necesita ca aceste cheltuieli sa fie efectuate in interesul societatii, in scopul realizarii activitatii acesteia, chiar in scopul realizarii de venituri impozabile.
Retinem si aspectul ca ne asteptam ca aceste cheltuieli sa fie efectuate cu discernamant si rationalitate, in sensul ca daca exista o locatie inchiriata pentru cazarea administratorului, consideram ca in aceeasi perioada nu se mai impun cheltuieli cu cazarea la un hotel din aceeasi localitate.
De asemenea, va reamintim si faptul ca decontarea unor cheltuieli proprii ale administratorului sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. e) din "Codul fiscal
si reprezinta in acelasi timp distribuire de dividend, analizate din punct de vedere fiscal, conform art. 7 alin. (1) pct. 12 din "Codul fiscal.
In concluzie, daca aceasta cazare este utilizata in favoarea societatii, consideram ca aceasta cazare este deductibila la calculul impozitului pe profit, indiferent de rezidenta administratorului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<