Pentru un administrator al societatii, nerezident pana la dec. 2012, am considerat cheltuielile cu cazarea (atunci cand venea in Romania pentru rezolvarea a diverse probleme) deductibile. In anul 2013 a devenit rezident fiscal in Romania.
Pot sa mai consider deductibile cheltuielile cu cazarea atata timp cat administratorul respectiv are incheiat un contract de inchirire pentru un spatiu locativ aici in Romania, acesta fiindu-i necesat pentru obtinerea rezidentei fiscale?
Raspuns:
Cheltuielile de cazare si de transport al administratorilor unei societati sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, indiferent de rezidenta fiscala, conform art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal,
Desigur, se necesita ca aceste cheltuieli sa fie efectuate in interesul societatii, in scopul realizarii activitatii acesteia, chiar in scopul realizarii de venituri impozabile.
Retinem si aspectul ca ne asteptam ca aceste cheltuieli sa fie efectuate cu discernamant si rationalitate, in sensul ca daca exista o locatie inchiriata pentru cazarea administratorului, consideram ca in aceeasi perioada nu se mai impun cheltuieli cu cazarea la un hotel din aceeasi localitate.
De asemenea, va reamintim si faptul ca decontarea unor cheltuieli proprii ale administratorului sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. e) din "Codul fiscal
si reprezinta in acelasi timp distribuire de dividend, analizate din punct de vedere fiscal, conform art. 7 alin. (1) pct. 12 din "Codul fiscal.
In concluzie, daca aceasta cazare este utilizata in favoarea societatii, consideram ca aceasta cazare este deductibila la calculul impozitului pe profit, indiferent de rezidenta administratorului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<