Pentru un administrator al societatii, nerezident pana la dec. 2012, am considerat cheltuielile cu cazarea (atunci cand venea in Romania pentru rezolvarea a diverse probleme) deductibile. In anul 2013 a devenit rezident fiscal in Romania.
Pot sa mai consider deductibile cheltuielile cu cazarea atata timp cat administratorul respectiv are incheiat un contract de inchirire pentru un spatiu locativ aici in Romania, acesta fiindu-i necesat pentru obtinerea rezidentei fiscale?
Raspuns:
Cheltuielile de cazare si de transport al administratorilor unei societati sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, indiferent de rezidenta fiscala, conform art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal,
Desigur, se necesita ca aceste cheltuieli sa fie efectuate in interesul societatii, in scopul realizarii activitatii acesteia, chiar in scopul realizarii de venituri impozabile.
Retinem si aspectul ca ne asteptam ca aceste cheltuieli sa fie efectuate cu discernamant si rationalitate, in sensul ca daca exista o locatie inchiriata pentru cazarea administratorului, consideram ca in aceeasi perioada nu se mai impun cheltuieli cu cazarea la un hotel din aceeasi localitate.
De asemenea, va reamintim si faptul ca decontarea unor cheltuieli proprii ale administratorului sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. e) din "Codul fiscal
si reprezinta in acelasi timp distribuire de dividend, analizate din punct de vedere fiscal, conform art. 7 alin. (1) pct. 12 din "Codul fiscal.
In concluzie, daca aceasta cazare este utilizata in favoarea societatii, consideram ca aceasta cazare este deductibila la calculul impozitului pe profit, indiferent de rezidenta administratorului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: S.C. activeaza in domeniul fabricarii robinetilor de extractie petrol, cu un numar de 157 salariati. Categorii de meserii: frezor, lacatusi mecanici, vopsitori industriali, modelieri, etc. S.C. este in insolventa si o parte din activitate si-a modificat structura nevoilor de muncitori calificati. Societatea poate asigura la sediul sau, calificare la locul de munca? Care sunt conditiile si documentele necesare a.i. calificarea sa fie valabila si trecuta in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Raportul cu privire la neconformitati este primit in mod automat de reprezentantul legal si persoana careia i s-a delegat responsabilitatea completarii in reges? Sau trebuie solicitat din reges de catre oricare dintre cei doi mentionati mai sus?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<