Salariatii care participa la cursuri de formare profesionala initiate de angajator, in timpul programului de lucru, NU intra in concediu. Ba chiar beneficiaza de toate drepturile salariale ca si cum ar presta activitate, conform reglementarilor legale.
Precizarea apare intr-un raspuns oferit de expertul
PortalCodulMuncii.ro la urmatoarea situatie:
"In prezent ne dorim inceperea unor cursuri de formare profesionala pentru doi angajati. (sudor). Cursul (atat partea teoretica, cat si practica) are o durata de 10 zile (programul 8.30-16.30), se desfasoara in timpul programului de lucru. Cursul va fi suportat integral de catre angajator, intrebarea este pentru aceste 10 zile oferim concediu fara plata sau cu plata? Conform Codului muncii daca, angajatorul NU achita contravaloarea cursului este obligat sa ofere concediu platit pentru formare profesionala. In cazul nostru, platind contravaloarea formarii profesionale, concediul va fi fara plata sau cu plata?"
Raspunsul expertului: Conform art. 196 alin. (1) din Codul muncii, participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului. Totodata, conform art. 197 alin. (1) din cod, in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta iar la alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
Astfel, in situatia expusa inteleg ca participarea salariatilor l-a cursurile de sudor este initiata de angajator. In acest caz, timpul in care salariatul pariticipa la aceste cursuri reprezinta timp de lucru, salariatul nu se afla in concediu de formare profesionala. Aceasta, intrucat, nu se mentioneaza in Codul muncii ca se acorda concediu in perioada in care salariatul se afla la formare profesionala initiata de angajator.
Mai mult, Curtea de Justitie Europeana a pronuntat o
hotarare in cauza C-909/19 prin care a stabilit ca perioada in care salariatul se afla la formare profesionala din intiativa angajatorului reprezinta timp de lucru.
In perioada in care salariatii se afla cursuri de formare profesionala initiata de angajator beneficiaza de toate drepturile salariale detinute ca si cum ar presta activitate.
Concediu pentru formare profesionala cu sau fara plata se acorda in situatia in care salariatul are initiativa formarii profesionale.
Explicatii oferite in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.