Un arhitect din Bucuresti fara antecedente penale a fost condamnat defintiv la inchisoare pentru complicitate la executarea de lucrari fara autorizatie de constructie. Curtea de Apel Bucuresti a dat sentinta si acesta deja este in drum spre penitenciar. Barbatul a ajutat la construirea unui imobil in centrul Capitalei.
Un arhitect din Bucuresti, membru al Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) si fara antecendente penale, a fost condamnat la inchisoare cu executare de Curtea de Apel Bucuresti. Acesta va sta doi ani si sapte luni dupa gratii, urmand ca dupa eliberare sa nu mai poata practica profesia de arhitect timp de trei ani. Conform OAR, arhitectul a fost gasit vinovat de savarsirea infractiunii de complicitate la executarea de lucrari de construire fara autorizatie de construire in forma continuata, infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata, infractiunea de instigare la savarsirea infractiunii de uz de fals in participatie improprie, la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata precum si pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.
Mai mult, pe langa privarea de libertate si interzicerea exercitarii profesiei, arhitectul va trebui sa acopere in solidar cu investitorii si ceilalti participanti la infractiuni toate cheltuielile care vor surveni in urma demolarii. OAR transmite ca deja i-a fost incetat dreptul de semnatura si calitatea sa de membru al Ordinului a fost revocata.
Curtea de Apel Bucuresti spune situatia generata este "cu atat mai grava cu cat constructia in discutie este situata intr-o zona de protectie speciala a municipiului Bucuresti, prin urmare aducandu-se atingere nu numai politicii generale a statului in legatura cu regimul constructiilor, dar si unor interese superioare, vizand protejarea unor zone cu importanta arhitecturala, istorica sau culturala".
Nici o urma de regret
Barbatul a fost condamnat si in prima instanta, dar a facut apel. Judecatoria Sector 1 arata in motivare ca "inculpatul este absolvent de studii superioare, de profesie este arhitect, este casatorit si nu are antecedente penale", dar "a negat pe tot parcursul procesului penal comiterea infractiunilor retinute in sarcina sa, in ciuda faptului ca probele din dosar erau covarsitoare". Mai mult, judecatorul noteaza si faptul ca arhitectul nu a aratat nicio urma de regret pe tot parcursul judecatii.
Curtea de Apel Bucuresti a adaugat si a precizat prin judecatorul de caz ca "este inadmisibil a proceda astfel cum au actionat inculpatii, respectiv a edifica in mod ilegal constructii, ulterior sperand in obtinerea unei autorizatii care sa legitimeze actiunea ilicita".
Presedintele OAR a spus ca "este regretabila necesitatea ca instantele de judecata sa intervina pentru a avea normalitate si respectarea valorilor profesionale".
Alaturi de arhitect au fost condamnati la pedeapsa cu inchisoarea investitorul si alti participanti la savarsirea faptelor penale.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.