Guvernul demis condus de Viorica Dancila a decis sa acorde, la final de mandat, o serie de ajutoare de urgenta pentru 299 de familii si persoane singure.
Conform Notei de fundamentare care insotea proiectul de Hotarare, "Guvernul poate dispune acordarea unor ajutoare de urgenta familiilor si persoanelor care se afla in situatii de necesitate datorate calamitatilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum si pentru alte situatii deosebite datorate starii de sanatate ori altor cauze care pot conduce la riscul de excluziune sociala, precum si in alte situatii stabilite prin hotarare a Guvernului, care va cuprinde si procedura si/sau conditiile de acordare. Aceste ajutoare de urgenta se suporta din fondurile prevazute cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale".
Suma totala a acestor ajutoare de urgenta este de 1.073.250 lei.
Asadar, Guvernul demis Dancila va transfera urmatoarele sume defalcate catre judete si beneficiari, dupa cum urmeaza:
Propunerile de ajutoare de urgenta aprobate luni de Guvernul demis Dancila au la baza anchetele sociale efectuate de catre agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala judetene, centralizate la nivelul Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, care a transmis situatia centralizatoare cu respectivele propuneri Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Conform SGG, din majoritatea anchetelor sociale rezulta ca familiile pentru care se propune acordarea de ajutoare de urgenta au membri cu grave afectiuni de sanatate, care necesita tratamente medicale de durata si interventii chirurgicale costisitoare, care nu sunt suportate in totalitate de catre casele judetene de asigurari de sanatate, precum si respectarea regimurilor alimentare recomandate de medici. Majoritatea persoanelor din familiile pentru care se propune acordarea de ajutoare de urgenta nu au posibilitatea sa obtina venituri din alte activitati, avand capacitatea de munca redusa.
"Potrivit prevederilor art.37-40 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.50/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost efectuate anchete sociale. Anchetele sociale prin care s-a evaluat situatia socio-materiala a acestor familii au fost realizate de catre agentiile pentru plati si inspectie sociala ale judetelor, respectiv a municipiului Bucuresti, in a caror raza teritoriala locuiesc familiile si persoanele singure care se afla in situatii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, probleme grave de sanatate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune sociala, iar propunerile de ajutoare de urgenta sunt sustinute de primarii localitatilor de domiciliu si de prefectii judetelor, respectiv a municipiului Bucuresti", mai arata Ministerul Muncii.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri