Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a fost abilitat in mod legal sa devina integrator de servicii de comunicatii critice destinate autoritatilor publice cu atributii in managementul situatiilor de urgenta.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2020 referitoare la atributiile STS. Actul normativ are ca obiect de reglementare accesul autoritatilor publice cu atributii in managementul situatiilor de urgenta la servicii de comunicatii critice, suplimentar fata de accesul la servicii de telecomunicatii speciale, pe perioada situatiilor de urgenta, in vederea asigurarii unui management unitar eficient.
"La solicitarea autoritatilor publice cu atributii in managementul situatiilor de urgenta, STS furnizeaza structurilor de specialitate ale respectivelor autoritati servicii de comunicatii critice. Serviciile de comunicatii critice sunt utilizate pentru actiuni si misiuni realizate pentru managementul situatiilor de urgenta", prevede legea promulgata de presedintele Romaniei.
Potrivit actului normativ, tipurile de risc, amploarea si intensitatea situatiilor de urgenta pentru care autoritatile mentionate pot sa utilizeze servicii de comunicatii critice se aproba prin hotarare a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta.
Actul normativ stabileste cadrul legal pentru asigurarea indeplinirii de catre STS a calitatii de integrator de servicii de comunicatii critice destinate autoritatilor publice cu atributii in managementul situatiilor de urgenta.
Pana la aceasta lege,
cadrul legislativ in vigoare nu permitea furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice sa incheie contracte pentru alocarea cu prioritate de resurse in favoarea anumitor servicii de comunicatii. De asemenea, nici nu le permitea acestora sa prioritizeze accesul la serviciile de comunicatii pentru autoritatile publice cu atributii in managementul situatiilor de urgenta, indiferent de gradul de incarcare a retelelor de comunicatii electronice.
Astfel, au fost dese situatiile in care in timpul evenimentelor de mare amploare ce presupun concentrari mari de persoane sau sunt utilizate serviciile de comunicatii la puncte mobile in mod intensiv peste capacitatile de trafic ale retelelor publice de comunicatii la puncte mobile, apar congestii si, implicit, imposibilitatea accesarii acestor servicii, se arata
nota de fundamentare a actului legislativ.
Concret, noul cadru legislativ abiliteaza STS in urmatoarele directii:
1. sa incheie contracte cu furnizorii de retele publice de comunicatii electronice la puncte mobile pentru furnizarea de servicii critice;
2. sa foloseasca in comun cu acestia elementele de retea si facilitatile asociate necesare implementarii serviciilor de comunicatii critice;
3. sa administreze prin intermediul elementelor proprii de retea serviciile de comunicatii critice si serviciile de comunicatii la puncte mobile contractate de la furnizorii de retele publice de comunicatii electronice la puncte mobile;
4. sa furnizeze servicii de comunicatii critice catre autoritatile publice cu atributii in managementul situatiilor de urgenta, inclusiv prin dezvoltarea unei retele radio de acces proprii.
In esenta, actul normativ ofera cadrul legal asigurarii accesului la servicii de comunicatii critice pentru institutiile si autoritatile publice cu rol in managementul situatiilor de urgenta, de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, in calitate de integrator.