Concediul de odihna reprezinta dreptul salariatului de a-si lua o perioada de repaus de la locul de munca, timp in care beneficiaza de indemnizatia de concediu.
Conform art.150 din Codul Muncii, indemnizatia de concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva si prevazute in contractul individual de munca.
Astfel cum prevede alin. (2), indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Asadar, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Astfel, indemnizatia de concediu de odihna acordat in luna septembrie a anului 2022 se calculeaza ca media a veniturilor realizate in perioada iunie – august 2022 conform celor mai sus mentionate: se totalizeaza veniturile realizate in cele 3 luni si numarul de
zile lucratoare. Se imparte totalul veniturilor la numarul de zile lucratoare. Rezultatul reprezinta media zilnica care se inmulteste cu numarul de zile de concediu de odihna.
Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Exemplu
I. Total venit brut 3 luni = 25264 / 63 zile lucratoare = 401 lei / zi 401 * 5 zile co in sept = 2.005 lei
II. Salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului,
In luna septembrie sunt 22 de zile lucratoare si spunem ca salariatul daca ar fi lucrat ar fi beneficiat de un venit egal cu venitul lunii august (22 zile lucratoare cu venit brut 9124)
9124 : 22 = 414,72 lei pe zi
414,72 x 5 zile CO = 2.074 lei
Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate, in exemplul dat 2.074 lei.
Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Codul Muncii
Portal Codul Muncii contine toate noutatile din Legislatia Muncii
+ consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de legislatia muncii din Romania!
...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul
Portal Codul Muncii - consultanta personalizata la superlativ
25 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!