Programarea concediilor de odihna cade in responsabilitatea angajatorului, care trebuie sa o faca in asa fel incat sa se asigure continuitatea activitatii in cadrul institutiei respective.
In unele cazuri, firmele pot fi puse in dificultate atunci cand angajati-cheie ai companiei intra in concediu de odihna pe o perioada de trei, patru sau chiar cinci saptamani. Prin urmare, apar intrebari precum:
1. In ce conditii poate fi numit un inlocuitor pentru perioada respectiva?
2. Este nevoie de acordul salariatului?
Studiu de caz: In cazul in care seful unui serviciu efectueaza concediul de odihna se poate numi un inlocuitor doar pentru acea perioada si doar pentru anul 2024 in speta? In ce conditii? Fiind vorba de 29 de zile este nevoie de acceptul salariatului nefiind modificat locul de munca?
Raspuns PortalCodulMuncii.ro:
Angajatorul nu poate solicita in mod legal unui salariat decat sa isi indeplineasca atributiile prevazute in contractul individual de munca si in fisa postului. Modificarea felului muncii de catre angajator, fara consimtamantul salariatului, se poate realiza doar in cazul delegatiei, in situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara (retrogradarea din functie) sau ca masura de protectie a salariatului.
Modalitatea de acordare a concediului de odihna nu face obiectul fisei postului, intrucat nu constituie o atributie a salariatului, ci este o obligatie a angajatorului si un drept al salariatului. Concediul de odihna si demersurile care trebuie facute pentru efectuarea sa sunt reglementate prin acte normative (in principal Codul muncii, dar si acte normative specifice sistemului bugetar) si prin Regulamentul intern al angajatorului, intocmit cu respectarea prevederilor actelor normative.
Anual, la propunerea conducatorilor de structuri organizationale (care, la randul lor, discuta cu salariatii din subordine), angajatorul intocmeste programarea efectuarii concediilor de odihna. Programarea concediilor de odihna se realizeaza in asa fel incat sa se asigure continuitatea activitatii in cadrul institutiei respective.
In ceea ce priveste inlocuirea unui salariat pe o functie de executie sau de conducere, pe perioada efectuarii concediului legal de odihna, consideram ca este vorba despre o simpla luare la cunostinta a faptului ca intr-o anumita perioada de timp va inlocui un coleg care va fi in concediu de odihna. Toate aceste aspecte trebuie stabilite sub coordonarea sefului ierarhic, astfel incat perioadele de concediu de odihna sa nu se suprapuna si sa se asigure continuitatea activitatii.
Mai mult decat atat, in mod legal, in fisa postului fiecarui salariat se desemneaza si inlocuitorul in perioadele in care salariatul respectiv beneficiaza de concediul legal de odihna. Inlocuirea salariatilor in anumite situatii poate face obiectul unei proceduri interne.
De asemenea, dupa efectuarea programarii anuale a concediilor, salariatii, cu acordul sefilor ierarhici, pot solicita pe baza de cerere efectuarea zilelor de concediu in alte perioade decat cele programate initial. Insa toate aceste aspecte trebuie reglementate prin regulamentul intern sau prin proceduri interne specifice.
Explicatii oferite in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.