In data de 23 iunie 2011 a avut loc, la sediul Ministerului Justitiei, intalnirea dintre expertii APADOR-CH si expertul britanic Debra Long cu reprezentantii Ministerului Justitiei - Alina Barbu, sef serviciu drept public si Alina Ion, consilier juridic din cadrul Directiei Elaborare Acte Normative, respectiv Mihaela Mereuta, consilier pentru afaceri europene din cadrul Directiei Afaceri Europene - in contextul implementarii Protocolului optional la Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, ratificat de Romania prin Legea nr.109 din 14 aprilie 2009 [1].
Acest demers se inscrie in linia continuarii eforturilor efectuate in cursul anului 2010 prin intermediul proiectului de infratire institutionala „Sprijin in vederea stabilirii unui mecanism national de prevenire pentru o mai buna promovare si protectie a drepturilor omului in locurile de detentie” (Facilitatea de Tranzitie2007 IB/JH/21TL), derulat de Ministerul Justitiei in parteneriat cu Germania, prin Fundatia Germana pentru Cooperare Juridica Internationala (IRZ), si care a avut drept obiectiv identificarea unor solutii adecvate pentru implementarea in Romania a unuia sau mai multor mecanisme pentru prevenirea torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante care ar putea fi aplicate persoanelor private de libertate in „locurile de detentie”. Proiectul a fost finalizat prin elaborarea unui Raport de catre expertii germani, raport ce a fost afisat pe pagina de internet a Ministerului Justitiei in septembrie 2010, si poate fi consultat in continuare la urmatoarea adresa:
https://www.just.ro/Sections/Comunicate/Comunicate2010/Comunicateaugust2010/3septembrie2010/tabid/1505/Default.aspx
In acest context, APADOR-CH si-a propus sa contribuie la efortul de creare a mecanismului national prin facilitarea identificarii si dezbaterii celor mai potrivite solutii necesare bunei sale functionari in Romania, in cadrul proiectului Prevenirea incalcarii drepturilor omului in locurile de detentie (finantat de Open Society Institute – Budapesta). Vizita expertului britanic, care a inclus intalniri cu autoritati si institutii publice, dar si cu organizatii neguvernamentale relevante, va fi urmata de redactarea unei analize care sa prezinte recomandari concrete cu privire la acest mecanism. Concluziile analizei vor fi discutate cu autoritatile relevante, printre care si Ministerul Justitiei, intr-o serie de intalniri ce vor avea loc in aceasta toamna.
Anul acesta, institutiile statului direct implicate, printre care si Ministerul Justitiei, urmeaza a elabora si promova proiectul de act normativ, in vederea crearii acestui mecanism si indeplinirii, in acest mod, a obligatiei internationale asumate de Romania.
[1] Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr.300 din 7 mai 2009.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<