Directia de Probatiune din Ministerul Justitiei, reprezentata de Iuliana Carbunaru si directia omoloaga din Ministerul de Justitie al Republicii Moldova, reprezentata de Igor Cepraga au incheiat marti, 14 iunie 2011, la Iasi, un protocol de colaborare intre cele doua structuri.
Formalizarea cooperarii dintre cele doua sisteme de probatiune include intr-un cadru bine definit actiunile ce urmeaza a fi derulate in comun in urmatorii doi ani si identificarea modalitatilor concrete pentru transferul expertizei in domeniul vizat.
Protocolul de colaborare incheiat astazi promoveaza colaborarea directa dintre cele doua sisteme de probatiune pe teme de interes reciproc: schimbul de experienta practica intre cele doua structuri, pregatirea comuna a personalului de probatiune, sprijin pentru imbunatatirea cadrului legislativ, cooperarea in procesul de supraveghere a persoanelor condamnate cu sanctiuni neprivative de libertate.
Intensificarea colaborarii dintre sistemele de probatiune din Romania si Republica Moldova se inscrie intre actiunile prioritare cuprinse in Acordul de cooperare dintre Ministerul Justitiei din Romania si Ministerul Justitiei al Republicii Moldova incheiat la Bucuresti la 20 mai 2010.
Evenimentul a fost gazduit de Prefectura Judetului Iasi si a avut loc in prezenta Prefectului judetului Iasi, Dragomir-Sava Tomaseschi, a Consulului general al Republicii Moldova la Iasi, Cezara Ghetu, precum si a reprezentantilor Tribunalului Iasi si ai serviciilor de probatiune din zona Moldovei.
Reamintim, de asemenea, ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, urmeaza sa primeasca, la data de 21 iunie 2011, vizita omologului sau din Republica Moldova, Oleg Efrim.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<