Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a oferit o decizie de interes pentru cei care calatoresc cu cash inspre si dinspre Romania prin intermediul aerului via Aeroportul Henri Coanda din Otopeni.
Cazul Ozair v. Romania nr. 41845/12 s-a finalizat prin decizia oferita de CEDO la finalul lunii octombrie 2019. In aceasta speta, persoana a aratat ca i-a fost confiscata suma de 80.000 de dolari si i-a fost aplicata si o amenda de 8000 de lei pentru ca nu a declarat banii cu care urma sa intre pe teritoriul Romaniei. Domnul Ozair a argumentat in fata instantei din tara noastra ca avea dolarii din vanzarea unei parti din apartamentul detinut in Bucuresti si a unei masini. Magistratii i-au respins apararile pentru ca, in opinia lor, barbatul a incercat sa ascunda suma respectiva prin faptul ca a pus-o in bagajul personal. Acest lucru arata ca domnul Ozair nu intentiona sa declare banii la intrarea in Romania. Conform legii in vigoare, sumele peste 10.000 de euro care nu sunt declarate corespunzator se confisca.
Pentru ca decizia instantei din Romania nu l-a favorizat, acesta s-a adresat CEDO. In urma analizei Curtii, aceasta a constatat ca masura in discutie are un caracter punitiv si descurajant, fiind lipsita de proportionalitate masurii confiscarii sumei de bani ce depaseste pragul valoric de 10.000 euro, ca o sanctiune suplimentare fata de amenda de 8.000 de lei deja aplicata.
O astfel de decizie este importanta, avand in vedere ca Aeroportul Henri Coanda a fost tranzitat in 2018 de 13,8 milioane de pasageri.
CEDO a aratat in hotararea sa ca:
Asadar, CEDO a decis ca art. 1 din Protocolul 1 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului a fost incalcat si a obligat Romania la acordarea de daune morale in valoare de 80.000 de dolari.
Analizand prevederile legale in vigoare aflam ca "neindeplinirea de catre persoanele fizice care trec frontiera a obligatiei prevazute la art. 3 din Regulamentul (CE) nr. 1.889/2005 al Parlamentului European si al Consiliului, de declarare in scris, la autoritatea vamala, a numerarului in valuta si/sau in moneda nationala care este egal sau depaseste limita stabilita prin regulament, aflat asupra lor, in mijloacele de transport ori in bagajele insotite sau neinsotite, precum si in colete. Numerarul nedeclarat in scris care depaseste limita stabilita de regulament se confisca".
Chiar si asa, Regulamentul privind controlul numerarului stipuleaza ca "in cazul nerespectarii obligatiei de declarare prevazute la articolul 3, numerarul poate fi retinut prin decizie administrativa, in conformitate cu conditiile prevazute in temeiul legislatiei interne".
Avand in vedere solutia CEDO in Ozair v. Romania si faptul ca CJUE a oferit deja raspunsuri altor tari membre la situatii similare care confirma decizia data mai sus, putem spune ca o sanctiune care ar consta intr-o amenda intr-un cuantum inferior, combinata cu o masura de retinere a numerarului nedeclarat ar fi susceptibila sa atinga obiectivele urmarite prin regulamentul mentionat fara sa depaseasca limitele a ceea ce este necesar in acest scop. Asadar, o astfel de retinere ar trebui sa fie temporara, fara sa depaseasca timpul strict necesar pentru a face verificari asupra provenientei sumei.
Portal Codul Muncii
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Teste distractive de Limba romana si Exercitii de Matematica clasa I
Pe scurt, Romania ar trebui sa confiste sumele care depasesc 10.000 de euro doar daca nu pot fi dovedite ca avand surse de provenienta legale. Ele nu ar trebui sa ramana la bugetul de stat, ci sa fie inapoiate in situatia in care se prezinta dovezi si sa fie aplicata doar amenda. In caz contrar, acestea pot fi pastrate de statul roman impreuna cu sanctiunea contraventionala.
Din pacate, insa, pana la modificarea HG. nr. 606/2007, persoanele care se afla intr-o astfel de situatie vor trebui, cel mai probabil, sa isi obtina dreptatea la CEDO. Instantele nationale vor mentine, pana la noi modificari, decizii precum cea oferita in cazul domnului Ozair.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri