Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat motivarea deciziei in cazul cuplului gay Relu-Hamilton.
In motivarea deciziei CCR "constata ca relatia pe care o are un cuplu format din persoane de acelasi sex intra in sfera notiunii de „viata privata”, precum si a notiunii de „viata de familie”, asemenea relatiei stabilite intr-un cuplu heterosexual, fapt ce determina incidenta protectiei dreptului fundamental la viata privata si de familie, garantat de art. 7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si de art.26 din Constitutia Romaniei. Bucurandu-se de dreptul la viata privata si de familie, persoanele de acelasi sex, care formeaza cupluri stabile, au dreptul de a-si exprima personalitatea in interiorul acestor relatii si de a beneficia, in timp si prin mijloacele prevazute de lege, de o recunoastere legala si judiciara a drepturilor si indatoririlor corespunzatoare."
Solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art.277 alin.(2) si (4) din Codul civil a fost o exceptie ridicata de Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton si Asociatia ACCEPT, in Dosarul nr.17411/302/2015 al Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti – Sectia civila. Exceptia de neconstitutionalitate formeaza obiectul Dosarului Curtii Constitutionale nr.78D/2016.
Va reamintim ca CJUE a decis in luna iunie anul curent ca "notiunea de `sot` cuprinde sotii de acelasi sex", iar in iulie CCR a hotarat ca Romania trebuie sa recunoasca dreptul la sedere si la libera circulatie a doi soti gay.
Cartea verde a contabilitatii
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Fise distractive pentru gradinita
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
In plus, CCR arata in motivare ca dispozitiile art. 277, alin. (2) din Codul Civil nu pot constitui temei pentru autoritatile competente ale statului roman de a refuza acordarea dreptului de sedere pe teritoriul Romaniei.
Motivarea poate fi citita integral AICI.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE