Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti i-au dat dreptate patronului trustului Realitatea-Catavencu, care contestase in instanta dispozitiile unui control derulat de fisc.
In "razboiul" dintre grupul Realitatea-Catavencu si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Ovidiu Vintu a castigat miercuri prima repriza. Curtea de Apel Bucuresti a decis ca sechestrul asiguratoriu pe care inspectorii ANAF l-au insituit asupra conturilor societatii nu are suport legal si a dispus ridicarea lui. In plus, prin sentinta pronuntata miercuri de judecatori s-a dispus si suspendarea executarii silite a bunurilor aflate in patrimoniul firmei.
Pentru omul de afaceri, care le recomanda anul trecut romanilor sa-si "intareasca statul", miza acestui conflict este suma de 160 de miliarde de lei (3,8 milioane de euro), avansata de inspectorii fiscali drept paguba adusa de Vintu bugetului statului. Cifrelor li se adauga un ping-pong al declaratiilor, in care Realitatea Media se prezinta drept victima a unui "control dirijat politic", iar ANAF-ul se dezice de orice actiune revansarda si invoca atributiile dobandite prin lege.
Daca, pana in urma cu doua zile, singura operatiune financiara care putea fi derulata prin intermediul companiei Realitatea Media era plata salariilor angajatilor, acum SOV si-a recapatat autoritatea deplina asupra conturilor firmei.
Dragos Nedelcu, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Realitatea Media, nu a vrut sa comenteze prea mult victoria companiei pe care o supervizeaza. Intrebat ce insemnatate are decizia magistratilor, a replicat sec: "E primul pas care ne dovedeste nevinovatia si arata ca Realitatea Media si-a onorat toate obligatiile pe care le are fata de institutiile statului".
Reticenta afisata de omul de incredere al lui Sorin Ovidiu Vintu e motivata de faptul ca decizia de miercuri a instantei incheie doar o etapa a "razboiului" purtat cu institutia condusa de Sorin Blejnar.
"In momentul in care se finalizeaza un control fiscal si se constata abateri de la lege, inspectorii instituie sechestru asupra unor conturi si bunuri ca o garantie ca acestea nu vor fi disponibilizate. In cazul in care se pune in aplicare executarea silita, agentia de control poate retrage bani automat din conturile respective sau poate vinde bunurile, pentru acoperirea daunei descoperite", a detaliat un expert fiscal pasii facuti de ANAF.
Potrivit legii, compania vizata de controlul fiscal are posibilitatea de a protesta fata de concluziile inspectorilor si de a cere o reevaluare a situatiei. Pana la solutionarea contestatiei, care reprezinta o masura administrativa si e gestionata tot in interiorul ANAF, sechestrul continua sa produca efecte si doar o hotarare judecatoreasca il poate suspenda.
"Decizia magistratilor de la Curtea de Apel e doar o masura provizorie. Astfel, pana la solutionarea contestatiei, care ar fi trebuit facuta in 45 de zile, termen care cu siguranta va fi depasit, Vintu are din nou acces la conturile firmei. E posibil sa piarda contestatia, si fiscul chiar sa-i impute cele 160 de miliarde de lei, sau e posibil sa castige. Cert e ca in momentul de fata a reusit sa suspende executarea silita", ne-au declarat surse apropiate litigiului.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Contestatia solutionata miercuri a fost introdusa in instanta pe 23 iunie, la o zi dupa ce inspectorii ANAF au finalizat controlul demarat in septembrie 2009. Concluziile preliminare: o paguba de 160 de miliarde de lei generata de jonglerii financiare care vizau incheierea a nenumarate contracte ilegale si sustragerea de la plata taxelor catre stat.
Ceea ce ar fi trebuit sa fie o verificare de rutina a degenerat intr-un maraton al acuzelor. Conducerea postului de televiziune l-a acuzat pe Sorin Blejnar ca e un executant al ordinelor lui Emil Boc, care se razbuna pentru ca ziaristii trustului critica activitatea guvernului.
Replica: oficialii ANAF au transmis printr-un comunicat de presa ca, de fapt, oamenii lui Vintu si-au taiat singuri craca de sub picioare, cand au cerut o rambursare de TVA, prilej cu care inspectorii fiscali au descoperit un hatis de infractiuni economice, in care statul era singura victima.
"Din datele de la Oficiul National al Registrului Comertului, in luna august 2009, societatea (n.r. - Realitatea Media) figura in procedura de deschidere a insolventei, fapt ce constituie element de risc fiscal ridicat, iar pe cale de consecinta rambursarea TVA se realizeaza dupa efectuarea inspectiei fiscale", explicau oficialii ANAF demararea controlului fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri