Angajatorii trebuie sa aiba in vedere ca noua varianta a Legii nr. 202/2002 reprezinta o cale usoara de urmat pentru inspectori prin care acestia pot da amenzi care ajung cu usurinta la 10.000 de lei.
Stiati ca exista un act normativ – Legea nr. 202/2002 – care reglementeaza egalitatea de sanse intre femei si barbati si care sanctioneaza dur discriminarea (cu amenzi de pana la 10.000 de lei), indiferent de forma si locul unde aceasta are loc (in domeniul muncii, educatiei, informarii sau participarii la decizii)?
Mai exact, Legea 202/2002 sanctioneaza tratamentul inegal al femeilor si barbatilor, sub orice forma, privind:
Asa cum veti vedea in continuare, acest act normativ este foarte complex si situatiile in care puteti intra sub incidenta lui sunt foarte numeroase, dar si foarte subtile totodata.
In cercetarile de specialitate se deosebesc doua forme majore de discriminare a femeilor in domeniul muncii:
Referitor la prima forma de discriminare, cea salariala, in Romania femeile au un salariu mai mic cu 10% fata de barbati pentru acelasi job, desi au aceeasi pregatire academica. La nivel european, media este de 14,5% si tinde sa creasca in tarile membre ale UE odata cu varsta, experienta si educatia.
Motivul principal al acestei discriminari il constituie temerea angajatorului referitoare la productivitatea femeilor, dat fiind ca activitatea acestora poate fi intrerupta de nasterea si ingrijirea copiilor. De aceea, el, angajatorul, acorda prioritate unui solicitant de sex masculin sau, in cazul cand angajeaza totusi o femeie, o plateste mai prost.
Atentie!
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Retineti!
Tratamentul diferentiat aplicat femeilor fata de barbati atrage raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau chiar penala, pentru ca in unele cazuri acest tratament constituie infractiune!
Ce trebuie sa faceti dvs. pentru a fi intotdeauna la adapost de sanctiuni? Aflati din lucrarea "Egalitatea de sanse - Ghid Complet pentru angajatori"!
Ca angajator, aveti obligatia:
Puteti fi dat foarte usor in judecata!
O angajata care se considera discriminata – pe motive de sex, graviditate sau copil mic de crescut – va poate intenta foarte usor un proces. Fara ca dvs. sa aveti cea mai mica banuiala, ea poate incepe sa stranga dovezi care sa ii demonstreze acuzatiile (inregistrari, mesaje pe e-mail, alte materiale incriminatoare) sau poate sa depuna o plangere prealabila la politie, prin care sa obtina sprijin pentru dobandirea unor astfel de probe.
De ce sa riscati sa va confruntati cu o asemenea situatie?
Lucrarea "Egalitatea de sanse - Ghid Complet pentru angajatori” va arata exact ce obligatii legale aveti si cum puteti evita erori foarte costisitoare. Protejati-va chiar acum!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE